Pénzügy
bíróság (ítélet, )

Devizaper – Négy perben halasztotta a másodfokú döntést a bíróság

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 02. 20. 13:39

Márciusra halasztották pénteken másodfokon az ítélethirdetést.

Korábban a témában:

Március 6-ra halasztotta a K&H Bank Zrt., a KDB Bank Európa Zrt., az NHB Bank Zrt., korábbi nevén az Evobank Zrt. és a Porsche Bank Zrt. devizahiteles perében a másodfokú ítélet kihirdetését a Fővárosi Ítélőtábla pénteken Budapesten.

A szeptemberben kihirdetett elsőfokú ítélet ellen az alperes magyar állam fellebbezett, annak indoklása miatt. Akkor ugyanis azért utasította el a bíróság a bank keresetét, mert megítélése szerint a szerződéses feltételek nem tartoztak a devizahiteles törvény hatálya alá.

A bankok ügye egyébként már az Alkotmánybíróságot is megjárta, októberben a bíró súlyos megállapításokat tett a devizahiteles törvényről. Az Alkotmánybíróság pedig éppene négy bank beadványa alapján kimondta, hogy nem alkotmánysértő a devizahiteles törvény. 

K&H

Az ítélőtábla pénteki határozataiban elutasította a K&H Bank és az NHB Bank kérelmét arra, hogy a bíróság kezdeményezzen előzetes döntéshozatali eljárást az Európai Unió Bíróságánál, valamint a KDB Bank esetében a megismételt kérelmet az Ab-hoz fordulásra.

A K&H Bank Zrt. fellebbezési kérelmében egyebek mellett előadta: a devizahiteles törvény sérti az uniós jogot, mert az állam elmulasztotta notifikációs kötelezettségét a Európai Bizottság felé. Hivatkozott arra, hogy a Kúria megállapította: az uniós tisztességtelenségi irányelv implementálása során a nemzeti törvény a fogyasztó javára eltér az irányelvtől. A felperes véleménye szerint az irányelvet a notifikáció elmulasztásával megsértették, ami a tagállami jogszabály alkalmazhatatlanságát vonja maga után.

Ha a bíróság ezt a véleményt nem osztja, akkor előzetes döntéshozatali eljárást kellene kezdeményezni az Európai Unió Bíróságánál – állt a felperes kérelmében. Az alperes magyar állam szerint a notifikációs kötelezettség ebben az esetben nem áll fenn, nincs helye előztes döntéshozatali eljárásnak sem, illetve a törvény nem tekinthető az irányelvet átültető jogszabálynak.

KDB

A KDB Bank egyebek mellett azért kérte ismételten az Ab-hoz fordulást, mert véleménye szerint a testület nem minden aspektusból vizsgálta a kérdéseket, valamint egyes kérdéseket érdemi vizsgálat nélkül utasított el. A bank szerint a törvény kétszeresen is megdönthetetlen vélelmet állított fel, a vélelem megdöntése a logika eszközeivel sem lehet sikeres.

A törvény nem törekszik a szerződő felek érdekeinek egyensúlyára, csak a fogyasztók érdekeit tartja szem előtt a felperes szerint. A törvény sérti a tulajdonhoz való jogot is, mert rendelkezései folytán a pénzintézet jogkövető magatartás során megszerzett vagyonában csökkenés következik be, olyan közérdek megnevezése nélkül, amelyre tekintettel a tulajdonhoz való jog korlátozható lehetne.

NHB

Az NHB Bank perében 2014. szeptember 2-án született első fokú határozat, ekkor a Fővárosi Törvényszék elutasította a pénzintézet keresetét, ami ellen a bank fellebbezett. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla 2014. szeptember 29-én Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult, mivel véleménye szerint a devizahiteles törvény több pontja alkotmányellenes, egyben a per tárgyalását az Ab határozatáig felfüggesztette.

Porsche Bank

A Porsche Bank Zrt. perében a tavaly szeptemberben kihirdetett elsőfokú ítélet ellen az alperes magyar állam fellebbezett, annak indoklása miatt. Akkor ugyanis azért utasította el a bíróság a bank keresetét, mert megítélése szerint a szerződéses feltételek nem tartoztak a devizahiteles törvény hatálya alá. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla saját hatáskörben – nem a bank kérésére – fordult az Ab-hoz 2014. október 14-én.

A felperes bank jogi képviselője a bíróság kérésére közölte: a fellebbezési ellenkérelmében foglaltakat fenntartja, az elsőfokú ítélet helyben hagyását kérte. Az alperes magyar állam is változatlanul fenntartotta fellebbezésében foglaltakat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.