Pénzügy

Sokkal többet költünk életbiztosításra

biztosítás (biztosítás)
biztosítás (biztosítás)

A magyarországi biztosítási szektor díjbevétele az előző évihez képest 4,2 százalékkal, 844,1 milliárd forintra növekedett tavaly, ezen belül az életbiztosítási piac 4,4, a nem életbiztosítási ágazat díjbevétele pedig 3,9 százalékkal emelkedett - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) szerdán az MTI-vel.

A teljes díjbevétel 54 százaléka, 451,8 milliárd forint az élet-, 46 százaléka, 392,3 milliárd forint pedig a nem életbiztosítási üzletágból származott. A közlemény idézi Molnos Dánielt, a Mabisz főtitkárát, aki szerint a növekedéshez hozzájárultak a tavaly január óta adókedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosítások is.

A nem életbiztosítási üzletág díjbevételének növekedéséhez legjobban a gépjármű biztosítások járultak hozzá. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések száma 4,8 százalékkal, 229 ezerrel gyarapodott, míg casco biztosításból 1,4 százalékkal többet, 812 ezret költöttek tavaly.

Rontott az Allianz

A százmilliárdos díjbevételt meghaladó két biztosító közül az Allianz díjbevétele 4,7 százalékkal, 123 milliárd forintra csökkent. A Generali 114 milliárdos díjbevétele pedig 4,3 százalékkal volt több, mint 2013-ban.

A legnagyobb növekedést – 83 százalékkal – a Wáberer Hungária produkálta, díjbevétele 9,1 milliárd forint volt. A Magyar Posta két biztosítója – az élet- és a nem élet jellegű – együtt 71,7 milliárd forint díjbevételt ért el, amely 23,3 százalékos növekedést jelent. Kiugróan, 31 százalékkal növekedett a Signal, az elért 23,2 milliárdos díjbevétellel. A csak életbiztosításokat kínáló ING 74,7 milliárdos díjbevétele 5,3 százalékkal volt több az előző évinél.

A legnagyobb esést a CIG produkálta a piacon, a nem élet biztosítójának 2,5 milliárdos díjbevétele a fele a 2013. évinek, míg a 14,2 milliárd forintos életbiztosítási díjbevételnél a csökkenés 13 százalékos. A kettő együtt 22 százalékkal kevesebb az előző évinél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik