Pénzügy

Nyugdíj: egyre többen vannak, akik nem sajnálják rá pénzt

nyugdij(210x140).jpg (nyugdíj)
nyugdij(210x140).jpg (nyugdíj)

Úgy tűnik, az emberek egy része mégiscsak kezdi belátni, hogy ha nem akar tengődni idős korára, akkor muszáj most egy kicsit lecsípni a havi költésből.

Pár napja érkezett a hír, hogy a Stabilitás Pénztárszövetség adatai szerint 10,5 százalékkal nőtt tavaly az önkéntes nyugdíjpénztári vagyon. Ami a jelenlegi kamatkörnyezetben kiemelkedő teljesítménynek számít. Az is kiderült, hogy egyre nagyobb kör vállalja, hogy félre tegyen idősebb korára.

Jól fialt a nyugdíjpénz

Kiugró egyéni befizetések

Az egyéni befizetések összege a múlt év utolsó negyedében kiugró volt, és meghaladta a 24 milliárd forintot, ami duplája az előző három negyedévre jutó 11,7-12,4 milliárd forintnak – emelte ki akkor a pénztárszövetség elnöke, Lehoczky László.

Elmondta, hogy az egyéni befizetések a múlt évben a tavalyinál 20 százalékkal magasabbra, 61,2 milliárd forintra rúgtak, ez az összeg és a kiemelkedő utolsó negyedéves befizetések azt mutatják, hogy a tagok rendkívül elégedettek a kasszák teljesítményével. Hasonlóról számol be most az egyik pénztár, ahol a taglétszám és a befizetések összege is szépen gyarapodott. 

Másfélszer annyian fizettek, mint egy éve

Egy év alatt 10 000-ről több mint 15 000-re nőtt azon pénztártagok száma, akik eseti befizetésekkel gyarapították az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításaikat – derült ki az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár év végi összesítéséből.
Az eseti, vagyis a rendszeres havi tagdíj felett teljesített pénztártagi befizetések összege 2014-ben az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztárnál meghaladta a 2,3 milliárd forintot. Ez 60 százalékos emelkedést mutat a 2013-as évhez képest, és közel kétszerese a 2012 évi eseti befizetéseknek. Így idén még több pénztártag gyarapíthatta egyéni nyugdíjszámla-egyenlegét az egyéni befizetés után járó 20 százalékos adó-visszatérítés összegével.

Nagy Csaba ügyvezető igazgató az eredmények kapcsán kiemelte, hogy nemcsak az eseti befizetések emelkedtek jelentősen, hanem a pénztár által kezelt vagyon, sőt a válság óta először a pénztártagok száma is, ami mára meghaladja a 218 000-et.

Az általuk kezelt vagyon szintén emelkedett, év végén a nyugdíjcélú megtakarítás több mint 181 milliárd forintot tett ki. Ez azt jelenti egyébként, hogy továbbra is az pénztáruk a hazai pénztári szektor legnagyobb szereplője. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik