Pénzügy
valentin nap (valentin nap)

Valentin-nap: amikor repkednek a milliók

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 02. 14. 10:00

A szerelmesek ünnepe nagy biznisz. Ilyenkor számos szívhez szóló termék és szolgáltatás könyvelhet el kiugró forgalmat.

Valentin-nap. Szeretjük. Utáljuk. De nem mehetünk el mellette szó nélkül. Évente több mint 50 millió szál rózsa, több mint 36 millió szív alakú doboz csoki, több ezer levél Júliának Veronába, nagyságrendileg 200 ezer lánykérés február 14-én. Ez számokban a Valentin-nap.

Repkednek a milliók

Világszerte, de főleg az angolszász országokban tartják február 14-ét a szerelmesek „ünnepének”. Bálint napján jellemzően a szerelmesek kisebb nagyobb ajándékokkal köszöntik egymást. Sokan választják a virágot, csokit, de igen gyakoriak a lánykérések is ezen a napon. Egy nemzetközi összefoglaló szerint február 14-én 50 millió szál rózsát, 36 millió doboz csokoládét ajándékoznak egymásnak a szerelmesek.

Több mint 8 milliárd cukorszívet gyártanak erre a napra, és hozzávetőleg 1 milliárd Valentin-napi képeslapot küldenek el csak az Egyesült Államokban. Mi több, évente átlagosan 220 ezer lány kezét kéri meg kedvese ezen a jeles napon.

Fotó: Thinkstock

Innen eredhet

Valójában a Valentin-napi keresztény szokás eredetéhez a lánykérés áll a legközelebb. Feltehetőleg ugyanis egy 269. február 14-én kivégzett római pap a szerelmesek védőszentje, aki titokban eskette meg a szerelmes párokat, ugyanis a törvény akkoriban tiltotta a férfiaknak a katonai szolgálat előtti házasságkötést. A papnak szokása volt az is, hogy a római ifjú házaspárokat saját kertjéből szedett virágcsokorral örvendeztette meg.

A szentről elterjedt egy másik történet is, mely a Bálint-napi üzenetküldés alapjául is szolgál. Úgy tartják, kivégzése előtt, Bálint hite erejével visszaadta börtönőre vak lányának látását, akinek búcsúüzenetet is hagyott a „A Te Bálintod” aláírással.

Ahány ház, annyi szokás

Napjainkban világszerte már számos más szokás is kapcsolódik február 14-éhez. Japánban például a nők ajándékoznak csokoládét a szeretett férfinak, melyre egyébként már Valentin-napi biztosítás is köthető, hogy egyetlen férfi se maradjon ajándék nélkül – írja érdekességként a Generali. A nők pedig egy hónappal később, március 14-én a Fehér Napon, fehér csokoládét kapnak viszonzásul.

Az olaszok „lelakatolják” szerelmüket. Többnyire vízparton, hidaknál a rácsra helyeznek el a nevükkel ellátott lakatot. Az olasz Generali pedig – hazánkban is – ezen a napon is azt a cél tartja szem előtt, hogy jobbá tegye az emberek életét, hogy biztosítási megoldásaival és szolgáltatásaival megoldást nyújtson számukra ahhoz, hogy az általuk választott életformát élhessék, az általuk kívánt minőségben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.