Pénzügy

Zuglóban jöhet a minimumjövedelem

Karácsony Gergely (Karácsony Gergely)
Karácsony Gergely (Karácsony Gergely)

Az önkormányzat kerekasztalának résztvevői támogatták az országban egyedülálló modell bevezetését. A cél az lenne vele, hogy senki ne kerüljön kilátástalan helyzetbe.

2011-ben még a kormány is tervezte

Egyhangúlag támogatta a főváros XIV. kerületének szociális kerekasztala azt a javaslatcsomagot, amely a többi között bevezetné a 26 ezer forintos minimumjövedelmet – számolt be a vg.hu.

Mint ismert, Zuglóban a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Karácsony Gergely nyerte el legutóbb a polgármesteri címet. Az egyedülálló javaslatot ő, és párttársa, Szabó Rebeka alpolgármester terjesztették elő.

Ez lenne a cél vele

Az elképzelés jelentősen eltér az eddigi szociális törvényi szabályozástól. Alaplogikája, hogy azoknak biztosít nagyobb támogatást, akiknek a legrosszabb az anyagi helyzete, és az ellátási formák egymásra épülnek. A csomag az önkormányzati lakbértámogatást például úgy alakítaná át, hogy a szociális lakások bérlői jövedelemarányosan fizessenek lakbért, ezenkívül a kerületiek krízishelyzetek megoldására eseti szociális segélyt is igényelhetnének. Továbbá minden rászoruló gyermek részesülne tanévkezdési támogatásban is. Az 5-10 ezer forintot augusztusban fizetné az önkormányzat.

A célja az lenne, hogy minden rászoruló zuglói személy vagy háztartás számára garantáljanak egy minimális jövedelmet, ami kiegészíti az állam által nyújtott más támogatási formákat, emellett munkára ösztönöz, valamint megakadályozza a kilátástalan anyagi helyzetbe kerülőknél a lakás elvesztését, és kompenzálja a nem várt kiadásokat, nem utolsósorban javítja a rászoruló családokban élő gyermekek esélyeit.

Ha részletesebben is kíváncsi, ki, milyen feltételekkel kaphatna támogatást, kattintson!

Zuglóban az előzetes becslések szerint 1540 személy kaphatna minimumjövedelmet. A javaslatról február 26-án tárgyal majd az önkormányzat.

Megágyazhat a feltétel nélküli alapjövedelemnek?

Aki ezt a hírt olvassa, abban felmerülhet, hogy olyan ez, mintha a zuglói modell a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésének „próbája” lenne, kicsiben. Azonban ez nem így van. Hiszen a zuglói minimumjövedelem inkább extra szociális juttatás lenne, és számos feltételhez kötnék – mondta a lapnak Pogátsa Zoltán közgazdász. A zuglói modellt egyébként ő is támogatná.

A feltétel nélküli alapjövedelem pedig mint a nevében is benne van, nem szabna feltételeket (és részben kiváltaná a szociális juttatásokat is). A LÉT által kidolgozott modell értelmében gyerekek 25, felnőttek 50, várandós édesanyák pedig 75 ezer forintot, úgynevezett “létpénzt” kapnának havonta a Magyar Államkincstártól egyszerűen a “létezés jogán”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik