Pénzügy

Így szívja az állam a vállalkozások vérét

Üres zseb (üres zseb, vizsgálat, adóhivatal, szegénység, nav, )
Üres zseb (üres zseb, vizsgálat, adóhivatal, szegénység, nav, )

A költségvetési szervek nem arról híresek, hogy időben fizetnének a beszállítóiknak. A Jobbik azt szorgalmazza, hogy az állam változtasson ezen, és ne a kkv-kkal hiteleztesse meg a közintézmények működését.

A Magyar Államkincstár legfrissebb rendelkezésre álló kimutatása szerint az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összege 2014. december 31-én 98,2 milliárd forint volt. A tartozásállomány a november 30-i állapothoz képest 9,7 milliárd forinttal csökkent.

Az összes tartozásból 30 nap alatti 31,2 milliárd forint, 30 és 60 nap közötti 16,8 milliárd forint, 60 napon túli lejáratú 47,7 milliárd forint, átütemezett tartozás (esedékessége megállapodás alapján későbbi időpontra lett átütemezve) 2,5 milliárd forint.

A tartozásállomány teljes összegéből az állammal szemben fennálló tartozás összege 7,0 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaival szemben fennálló tartozás összege 0,1 milliárd forint. A nagyobbik rész azonban, 91,1 milliárd forint a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás (amelyből 3,1 milliárd forint államháztartáson belüli tartozás).

A Jobbik szerint változtatni kellene ezen a gyakorlaton: a fizetési fegyelemre vonatkozó előírások betartását várja az államtól és ellenzi, hogy a vállalkozásokkal hiteleztessék a közintézmények működését.

A gazdaság legnagyobb adósa az állam

Volner János, az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságának jobbikos elnöke szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a gazdaság legnagyobb adósa hosszú ideje az állam, amely a közintézmények működtetését a tőkehiányos, egyre nehezebb helyzetben lévő kis- és közepes vállalkozásokkal (kkv) hitelezteti.

Felidézte, hogy Gyurcsány Ferenc kormányzásának első évében nőtt először duplájára az állami intézmények adóssága, majd 2006-ban szintén megduplázódott, 2014-ben pedig már elérte a 101,5 milliárd forintot.

Az ellenzéki politikus érdekesnek nevezte, hogy a legnagyobb adósok között van 4,7 milliárd forinttal a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, 1,2 milliárd forinttal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint több milliárddal kórházak.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik