Pénzügy
mnb (mnb)

A jegybank egyelőre nem visszakozik

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 01. 28. 09:45

Az MNB tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság megsemmisítő döntését a napi.hu, és Napi Gazdaság ügyében, egyelőre nem lép, kivár.

Az Alkotmánybíróság kedden alaptörvény-ellenesnek találta és így megsemmisítette a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság egyik ítéletét, amely – egyezően a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatával – kimondta, hogy a napi.hu portál és a Napi Gazdaság újság piacbefolyásolást követett el 2013. október 16-án egy-egy azonos tartalmú, a MOL Nyrt.-re vonatkozó cikk közzétételével.

Még nem visszakoznak

Az MNB erre szerdán közleményben szögezte le: tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését. A mostani határozat ugyanakkor szerintük nem a jegybank, hanem a bíróság számára fogalmazott meg új feladatot. Az MNB így megvárja az ügy kapcsán megszülető – egyelőre döntési irányát, indoklását tekintve nem ismert – új bírósági ítéletet.

Ezek után pedig több példán keresztül is érzékeltették, hogy az MNB mennyire elkötelezett a pénz- és tőkepiacokra vonatkozó, a fogyasztók, befektetők ügyleti döntéseit befolyásoló valós információk szabad áramlása mellett. Hangsúlyozták azt is, számos esetben ezek közzétételét maguk kényszerítették ki egyes szolgáltatóktól.

Azt is hozzátették még – megismételve, hogy tiszteletben tartják az Alkotmánybíróság keddi döntését – hogy továbbra is fellépnek a piacot jogsértően befolyásolni próbáló és megtévesztő hírek nyilvánosságra hozatala ellen.

Mindebből az látszik, mintha az MNB nem érezné úgy, hogy jogsértően bírságolta volna meg a két lapot. 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.