Pénzügy
laptop (laptop)

A bankfiókok ötödét zárhatják be hamarosan

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 01. 28. 10:07

Nem nálunk, hanem Németországban, Svájcban és Ausztriában kerülhet sor erre 5 éven belül. Az ok, hogy az értékesítés náluk már igen intenzíven online zajlik.

Korábban a témában:

Öt éven belül a bankfiókok ötödét bezárják német nyelvterületen, mert az értékesítés egyre inkább online csatornákra kerül át. A hagyományos biztosítási ügynökségek közül pedig minden negyedikre vár ez a sors – derült ki a stuttgarti központú IFUA Horváth & Partners vezetési tanácsadó cég felméréséből, amelyet mintegy száz banki és biztosítási vezető körében végeztek el.

Erre van igény

A német, svájci és osztrák pénzügyi szektor döntéshozói szerint a digitalizálás miatt jelentősen átalakul az értékesítés és az ügyfelekkel való kommunikáció. Mivel más ágazatokban az ügyfelek már hozzászoktak az innovatív digitális szolgáltatásokhoz, most már szeretnének a pénzügyi szolgáltatókkal is a nap 24 órájában bármikor kapcsolatba lépni, továbbá maguk akarják eldönteni, hogy pont mikor, és milyen módon.

A banki vezetők csaknem háromnegyede szerint a bankfiókok jelentősége érezhetően csökken, egyre több ügyfél, egyre többször dönt majd például videokonferencia vagy chat mellett. A válaszolók kétharmada számít arra, hogy mind elfogadottabbá válnak az online ügynökségek, amelyek nem teszik lehetővé a fizikai kapcsolattartást.

Teret nyer az online ügyintézés

Biztosítási területen a döntéshozók olyan, úgynevezett hibrid ügynökségek megszaporodását várják, amelyek személyes és online szolgáltatást egyaránt nyújtanak. A személyes kapcsolattartás fontos marad ugyan, de az ügyfelek évente csak egyszer-kétszer mennek el egy biztosítói fiókba, s ebben a szektorban is teret nyernek az online ügynökségek.

Az ügyfelek túlnyomó többsége már ma is az interneten tájékozódik a pénzügyi szolgáltatásokról. Az elkövetkező években jócskán megnő azoknak az aránya is, akik szerződést is online kötnek majd, illetve más online szolgáltatásokat használnak – világított rá a német nyelvterületen elvégzett felmérés.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.