Pénzügy
kozmunka(960x640).jpg (közmunka)

PM: Itt a magyarázat a Fidesz szociális érzéketlenségére

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 01. 22. 14:15

A Fidesznél elfelejtették, hogy 2012-ben 20 százalékkal csökkentette az Orbán-kormány a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét – derül ki a párt szerdai közleményéből.

Korábban a témában:

A Fidesz szerdai közleményében azt írta: „a baloldal most is munkanélküliségre és 28 ezer forintos segélyre ítélne olyan embereket, akik akarnak és tudnak dolgozni”. Ezt a segélyt (foglalkoztatást helyettesítő támogatás) azonban az Orbán-kormány 2012-ben 28 500 forintról 22 800 forintra csökkentette.

Meglepő, hogy erről a Fidesznél nem tudnak – jegyzi meg a PM gazdasági kabinetjének vezetője, Tordai Bence a kormánypárti közlenményre reagálva. Ám ez sajátos magyarázatot kínál a Fidesz embertelen szociális politikájára: maguk sem látják át, mit tesznek.

Tudatlanul könnyű

Hogyan is várhatnánk a fideszes képviselőktől emberséges döntéseket, ha még ők maguk sincsenek tisztában azzal, hogy korábbi döntéseikkel a legszegényebbektől mekkora összegeket vettek el? Tudatlanul persze könnyű ilyen döntésekkel együtt élni – tette hozzá.

A Fidesz – ezek szerint tudtán és szándékán kívül – szegények tömegeit ítélte az 50 ezer forintos közmunkabér és 22 800 forintos segély monoton váltakozására, a munkapiacra visszatérés érdemi esélye nélkül. Ötször többet költ a kabinet közmunkára, mint a munkanélküliek segélyezésére, és kilencszer annyit, mint a képzésükre – mindent az ideológiának alárendelve, félretolva az ésszerű és hatékony eszközöket.

Javasoljuk, a Fidesz új jelmondata legyen: „A TUDATLANSÁG: ERŐ” (célozva Orwelll 1984-ére). Ez összhangban lesz az illiberális állam kialakítását célzó elképzeléseikkel is – zárja sorait Tordai.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Bécs, 2018. január 13.
A legutóbbi választások nyomán az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciójával december közepén meglakult új osztrák kormány ellen tiltakoznak tüntetők Bécsben 2018. január 13-án. (MTI/EPA/Florian Wieser)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.