Pénzügy
adós (adós)

Magáncsőd – a tartozás felét elengednék

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 01. 22. 13:27

A negatív vagyonnal rendelkező adósok vehetnék igénybe a könnyítést, amelyet 2016-tól vezetnének be a KDNP javaslata alapján.

Az EMMI államtitkára, Rétvári Bence az ATV-ben beszélt a magáncsőd tervezett intézményéről. A KDNP már meg is küldte javaslatát az Igazságügyi Minisztériumnak, véleményezésre. Íme a tervezet legfőbb pontja:

• A családi csődvédelem az egyedi adósokra és a családokra is vonatkozni fog.
• Az léphet be a családi csődvédelembe, akinek negatív a vagyona (vagyis a tartozásai meghaladják a vagyona értékét).
• Arra, hogy mekkora tartozás mellett lehet igénybe venni a családi csődvédelmet alsó és felső határ is lesz. Előbbire azért van szükség, mert bizonyos esetekben meghaladhatják a költségek azt a szintet, amikor már nem éri meg így kezelni egy adósságot.
• A KDNP javaslatában több százezer forintos alsó és egy több tízmillió forintos felső határ szerepel a tartozás alapján meghatározott jogosultságra.
• Az 5-10 évig tartó családi csődvédelem alatt pénzügyi és szociális szakemberrel, jogásszal egyeztetett pénzügyi terv (egyfajta csődegyezség) alapján törleszt az adós a jövedelme egy bizonyos szint feletti összegéből.
• A csődgondnok beleszólhat az adós költéseibe, például külföldi nyaralásába, luxuscikkek vásárlásába, és rendszeresen egyeztet vele pénzügyi helyzetéről.
• Ha valaki így letörlesztette a tartozásának a felét, a másik felét a hitelező “elengedheti”. Az elengedés mértékét az határozná meg, hogy mely adósságkategóriába tartozik az érintett tartozás.
• Az állam az eljárási költségeket állná, a hitelezők pedig a tartozás egy részét engednék el. Utóbbi azért nem jelent a hitelezőknek túl nagy gondot Rétvári szerint, mert a követelések egy részét már egyébként is eladták diszkontáron (pl. 20-30 százalékon), a követeléskezelő viszont akár az adós nyugdíjas korában is 100 százalékot akar behajtani tőle.
• Ha valaki eltitkolt egy fontos szempontot a vagyoni helyzetéről, akkor kikerül a rendszerből.

Ha kíváncsi rá, mennyire lehet rizikós egy ilyen rendszer a Portfolio.hu szerint, kattintson!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.