Pénzügy

Most tényleg könnyebb hozzájutni az első lakáshoz

A lakásárak, a fizetések, a kamatok, az állami és munkáltatói támogatás mind-mind olyan tényezők, amelyek miatt érdemes lehet a fiataloknak belevágni az ingatlanvásárlásba.

Egyértelműen javult a fiatalok lakáshoz jutási esélye 2010-hez képest. És miután az első ingatlanjukat vásárlók által preferált lakástípusok ára már elérte a mélypontot, számukra mostanában lehet a legkedvezőbb a vásárlás. Ez derül ki többek között az FHB elemzéséből, amely az FHB Jelzálogbak, valamint az FHB Ingatlan Zrt. által készített Lakásáridex tematikus összeállítása. Nézzük a részleteket!

Javuló pozíciók

A KSH szerinti havi átlagkeresetet alapul véve 2007-ben közel 2 havi, 2012-ben 1,3 havi, míg tavaly már csak 1,1 havi keresetből lehetett egy négyzetméternyi lakást megvásárolni. Miután 2015-ben már enyhe emelkedés várható a lakáspiacon, így az ár és a jövedelem aránya még optimális – áll az elemzésben.

Tulajdon kontra albérlet

Az FHB által összehasonlított adatok alapján a bérlet jobban drágult mint a tulajdon: 2009-től a múlt év végéig a lakásárak 11 százalékkal estek, míg a bérleti díjak 4,2 százalékkal emelkedtek. Így a bérlet 15-17 százalékkal drágult a tulajdonhoz képest.

Kamat

Megjegyzik azt is, hogy a forinthitelek kamatai 6 százalék alá estek, és az állami támogatás egy 10 milliós hitelre meghaladja az 1,7 millió forintot, amely a 2005 és 2008 közötti szintnek felel meg. Ebből bő 1 millió a kamattámogatás, 440 ezer a lakástakarék-pénztári támogatás, a maradék az adókedvezmény és a szocpoltámogatás között oszlik meg.

Szocpol helyett CsOk

A második félévtől javítja a támogatás arányát az, hogy használt lakás vásárlásakor is jár majd a fél-szocpol – új nevén a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CsOK) – amely már egy gyermek után is igényelhető. Az új támogatás pedig már a 40 négyzetméteres lakások után is jár, jelenleg a minimális alapterület a támogatásoknál 60 négyzetméter.

Munkáltatói támogatás

A munkaadók pedig adómentesen adhatnak 5 évente, 5 millió forint lakásvásárlási támogatást az alkalmazottaiknak.

De mennyiért lehet kislakást venni?

Ezek után nézzük meg, hogy mégis mennyiért kínálják most az egyszobás lakásokat, ingatlanokat a “házár tárházban”, vagyis a Költözzbe.hu-n. Az oldal statisztikája szerint a magyarországi átlag 243 ezer forint négyzetméterenként, de persze ettől jelentős eltérések lehetnek országosan és az egyes településeken belül is.

Íme, a fővárosban és néhány vidéki nagyvárosban melyik most a legkedvezőbb ajánlat ebben a kategóriában. Hihetetlen áron találtunk egészen elképesztő, szokatlan, aprócska lakásokra, házakra ajánlatokat. CsOK-ot nem lehetne rájuk kapni, mert ahhoz is túl kicsik. Viszont megmozgathatják a kispénzű fiatalok fantáziáját.

Budapest – 2,59 millió forint

Igen, ez nem önkormányzati-, vagy bérlakás, esetleg üzlethelyiség, aminek, csak a bérleti joga átadó (bár utóbbinak is alkalmas az ingatlan a leírás szerint). Hanem ez egy jelenleg is lakásnak használt, utcára nyíló, 18 négyzetméteres, XIV. kerületi ingatlan, némi szépítésre (vagy a képek alapján inkább befejezésre) váró feladattal.

A lakhatáshoz mosdó-tusolót és WC-t valamint főzőfülkét alakítottak ki és helyet kapott egy 8 négyzetméteres fekvőgaléria is. A kép viszont pocsék, mi kérünk elnézést.

 

Az ár pedig mindehhez mérhetően olcsó. A XIV. kerületben átlagosan 278 ezer forintot kérnek egy egyszobás lakás négyzetméteréért – ezért a lakásért pedig alig több mint feleennyit (143,88 ezer forintot). Mégis, már egy éve hirdetik.

Debrecen – 2,5 millió forint

Azt hittük, a legolcsóbb fővárosi ajánlatot nem übereli semmi, de a hajdúsági fővárosban találtunk még olcsóbbat, ráadásul családi házat, igaz parányit: 12 négyzetméterest. Vagy 20 négyzetméterest? Ezt tisztáznia kell a vevőnek. Elfért benne egy hálószoba, fürdőszoba, konyha, és előtér. Az állapota „beköltözhető” a tulaj jellemzése szerint. Az 1976-ban épített házhoz telek is van, 850 négyzetméteres, és egy kis terasz is tartozik hozzá (amit a leírásban nappalinak becéznek). Fúratott kút és villany van, gáz és csatorna nincs bekötve a telekre. (Feltételezzük, hogy vezetékes víz is van, ha egyszer fürdőszobát csináltak.)

 

Talán meglepő, de négyzetméterre ez a családi ház drágább, mint amennyit átlagban egy egyszobás háznál kérnek Debrecenben (14 százalékkal). Viszont ha az átlagos 7,5 millió forintos árat nézzük, akkor elgondolkodtató lehet az a mínusz 5 millió forint.

Győr – 7 millió forint

A nyaralókat átugorva egy 20 négyzetméteres, földszinti, 65 éve épült téglaházi garzon volt a legkedvezőbb ajánlat a nyugati megyeszékhelyen. Hálószoba, konyha, fürdőszoba (benne WC) fért el. Azt írják, kitűnő választás lehet egyetemistáknak. Két hónapja árulják.

 

Az eladásra kínált győri egyszobás lakásokhoz képest árában van, az átlagnál mindössze 2 százalékkal olcsóbb.

Pécs – 2,85 millió forint

A baranyai megyeszékhelyen szintén egy 18 négyzetméteres garzonra bukkantunk, de sokkal jobban néz ki a képek alapján, mint a fővárosi. A földszinti lakás egy 75 éves téglaházban található, szigetelt, azonnal költözhető, hőszigetelt nyílászárókkal, központi fűtéssel. Amit még a javára írnak az árán kívül, hogy a rezsije is rendkívül alacsony.

 

Az ára egyébként 3,2 millió forintról indult tavaly májusban, aztán szeptemberben engedtek belőle negyedmilliót, majd novemberben még százezret. Így most 20 százalékkal kérnek érte kevesebbet, mint Pécsett a többi hasonló kaliberű eladó lakás négyzetméteréért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik