Pénzügy

Itt az újabb adósmentés terve

Szamla(210x140).jpg (számla)
Szamla(210x140).jpg (számla)

Ezúttal a rezsidíjakkal elmaradó, és kisebb banki tartozást felhalmozó adósok számára próbálnak segítséget nyújtani.

A családi csődvédelem lesz a következő adósmentő program, amelyhez a KDNP már el is készítette jogszabálytervezetét – mondta a Magyar Nemzetnek a párt alelnöke. Rétvári Bence szerint a családi csődvédelem rendelkezései elsősorban azokon segítenének, akik kisebb banki tartozást halmoztak fel, vagy elmaradtak a közműszámlák rendezésével. A jogszabály hónapokon belül az Országgyűlés elé kerülhet, ám valószínűleg csak jövőre léphet hatályba.

Mit jelent a családi csődvédelem?

Lényege, ha egy család nem képes törleszteni, viszont úgy ítélhető meg, hogy a jövedelmük mértéke, vagyoni helyzetük, életformájuk megváltoztatása, és a pénzintézet bevonásával törlesztőrészletük átalakítása lehetővé teszi a további törlesztést, akkor egy csődbiztos segítségével rendezhető a helyzetük.

Kisebb, néhány millió forintos tartozások rendezésében segíthet a családi csődvédelem intézménye. Ilyenek általában a hitelkártya-tartozások, az áruhitelek, a személyi kölcsönök és a közműtartozások.Ha az adós egy meghatározott ideig – valószínűleg több évig – aláveti magát a szigorúbb gazdálkodásnak, a futamidő végén a tartozás fennmaradó részét elengedi a bank. Az önkéntesség természetesen feltétel – mutatott rá Harrach Péter.

A csődvédelmet tehát a tervek szerint azok igényelhetnék majd, akiknek van valamennyi vagyonuk, és kerestük is. Az adósoknak vállalniuk kell, hogy legalább öt évig együttműködnek és rendszeresen törlesztik tartozásait. Ha ez teljesítik, idővel akár mentesülhetnek is kötelezettségeik alól.

A lap szerint 2014-ben csak a rezsicégek 350 ezer esetben kezdeményezték fogyasztói tartozások behajtását, és összesen félmilliónál is több eljárás indult.
A KDNP nem először javasolja a családi csődvédelem bevezetését, először 2009-ben, majd 2012-ben dobták be az ötletet.

Az autóhiteleseket is megmentik?

A lakáscélú devizahitelesek után az autókölcsönt felvevő devizahitelesek mentése is szóba kerülhet – ezt már a Fidesz Frakcióvezetője mondta vasárnap a Hír TV-ben. Rogán szerint erre csak az után kerülhet sor, ha lezárult a bankok elszámoltatása.
Korábban Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy az autóhiteleseknek és személyi kölcsönt felvevő devizahiteleseknek saját maguknak kell tárgyalniuk a bankjukkal arról, hogyan tovább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik