Pénzügy
adóbevallás (adóbevallás)

Fontos levelet kaphat a NAV-tól

FN24
FN24

2015. 01. 14. 10:07

Hamarosan indul az adóbevallási szezon. Ami jó hír, hogy a tavalyi évhez képest nemigen van változás, emiatt kicsit könnyebb lehet a nyomtatványok kitöltése.

Korábban a témában:

Adózás

Az adóbevallási szezonra készülődik már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV): elkezdték kipostázni a szükséges nyomtatványokat az érintetteknek, és az online bevallók is letölthetik már a bevalláshoz szükséges programokat – írta a vg.hu.

Ami fontos még, hogy január végéig (illetve mivel ez az idén szombatra esik, így február elejéig) minden munkáltatónak ki kell adnia a tavalyi jövedelmekről szóló igazolásokat.

Tavalyhoz képest nem sok változás van a bevallásban, ami talán egyszerűsítheti a kötelezettség teljesítését.

Lehetne egyszerűbb is

A lap kitér arra is, hogy bár viszonylag sokan választhatnák a söralátét-bevallást, mégsem teszik. Mint írják, tavaly a 4,5 millió bevallást leadó magánszemély 63 százaléka nem érvényesített semmilyen kedvezményt, kevesen estek bele a kizáró feltételekbe, mégsem választották a könnyebb utakat.

Érdemes lehet tehát megvizsgálni, hogy esetleg egyszerűsítheti-e a bevallását. Kizárva nagyjából azok vannak, akik egyszerre több munkáltatótól kaptak pénzt, pénztári kedvezményt vennének igénybe, vagy esetleg a családi kedvezmény elvitte a teljes szja-jukat és a járulékból is kaptak engedményt.

Íme, az idei adóbevallási határidők:

Február 2. Munkáltatói és adókedvezményes nyilatkozatok átadása, munkáltatói kitöltés kérése
Február 16. Egyszerűsített bevallás (NAV-kitöltés) kérésének határideje
Február 25. Vállalkozói bevallási határidő
Március 20. Munkáltatói adóbevallásnál az „egyéb”, nem munkáltatónál lévő igazolások, adatok átadása
Április 30. Egyszerűsített bevallások: a NAV megküldi a kitöltött nyomtatványt
Május 20. Bevallási határidő (söralátét, bonyolultabb nyomtatványok és egyszerűsített visszaküldése). Egy százalékos nyilatkozatok

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.