Pénzügy

30 milliós bírság a rákgyógyító víznek

asvanyviz(210x140).jpg (ásványvíz)
asvanyviz(210x140).jpg (ásványvíz)

Nem először büntették meg a Preventa termékkel kapcsolatos reklámok miatt a HYD céget. A GVH szerint megalapozatlanul állította a forgalmazó, hogy a terméknek gyógyhatása lenne.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogsértést állapított meg a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. (HYD) Preventa termékeinek reklámozásával kapcsolatban. A jogsértés elkövetéséért 30 forint bírságot szabott ki a GVH.
A Preventa ivóvizek nem minősülnek sem természetes ásványvíznek, sem különleges táplálkozási célú élelmiszernek – írja a GVH közleményében.

A HYD a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatóságánál (GYEMSZI-OGYI) több ízben kezdeményezte csökkentett deutérium tartalmú vízkészítmények törzskönyvezését és forgalomba hozatalának engedélyezését, melyet a GYEMSZI-OGYI elutasított.

A HYD 2012-ben és 2013-ban a csökkentett deutérium tartalmú Preventa ivóvízzel kapcsolatban intenzív kommunikációs tevékenységet folytatott.

Tisztességtelen gyakorlatot folytattak

A GVH döntésében megállapította, hogy a HYD kommunikációjában jogsértően tulajdonított a Preventa termékeknek betegségmegelőző, illetőleg gyógyító hatást. A HYD-hoz kapcsolható kommunikációkban több esetben a Preventa termékek megnevezése nélkül jelenítették meg a deutérimcsökkentés gyógyhatásait, illetve a csökkentett deutériumot tartalmazó termékek betegségmegelőzésre, gyógyításra vagy kezelésre vonatkozó tulajdonságait. Azonban az, hogy a Preventa vizek és a deutériumcsökkentés között objektív kapcsolat van az érintett fogyasztók számára világossá vált, és ez megalapozza a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot.

A GVH a bírság kiszabásakor a kommunikációs költségekre alapozott.
Súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy
• a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók széles körét érte el,
• a jogsértő kereskedelmi gyakorlat részben egészségügyi problémával érintett fogyasztókat célzott meg, akik az átlagosnál érzékenyebbek az egészségügyi problémájukkal kapcsolatos kereskedelmi kommunikációk iránt,
• a jogsértéssel érintett termék bizalmi termék,
• a GVH korábban két alkalommal már jogsértést állapított meg a Preventa termékek kommunikációjával kapcsolatban.

Enyhítő körülményként értékelte a GVH, hogy a HYD
• jelentős és hosszú ideje tartó, ismétlődő erőfeszítéseket tesz egy csökkentett deutérium tartalmú, emberi alkalmazásra szánt termék gyógyszerkénti hatósági engedélyezésére,
• a kommunikációs gyakorlatát megváltoztatva igyekezett a vele szemben indult eljárásokat lezáró határozatokban foglaltak szerint jogszerűen eljárni.
A fentieken túl a GVH megtiltotta a jogsértő magatartás további folytatását.

A GVH hangsúlyozza, hogy élelmiszerek reklámozásakor a vállalkozásoknak szem előtt kell tartaniuk a fogyasztóvédelmi rendelkezéseken túl az ágazati jogszabályokat is, az alábbiak szerint:
• gyógyhatás nem tulajdonítható élelmiszernek, így táplálékkiegészítő termékeknek sem,
• egészségre vonatkozó hatás állítások csak szűk keretek között, a szigorú európai normáknak megfelelően, az ágazati szabályoknak való megfelelés esetén megengedett.

A HYD bírósági felülvizsgálatot kér

A GVH nem a Preventa és a deutériumcsökkentett ivóvíz gyógyhatását vizsgálta – írta többek között a HYD a határozatra reagáló közleményében. Azt is hangsúlyozták, hogy szerintük a deutériummegvonás daganatellenes és egyéb élettani hatása több mint húsz éve igazolt.

Alkalmazásával – a hazai és független kutatók tudományos vizsgálatainak eredményei és a 15 éve törzskönyvezett daganatellenes állatgyógyászati készítménnyel szerzett tapasztalatok alapján – a daganatos betegségek hatékonyan kezelhetők, kiújulásuk megelőzhető. Ezért a cég kommunikációjának ezzel kapcsolatos állításai szerintük megfelelnek a valóságnak, a tudomány mai állásának, és nem tekinthetők megtévesztőnek.

A HYD Kft. azt is kiemelte közleményében, hogy a korábban lefolytatott GVH vizsgálat nyomán kereskedelmi kommunikációját olyan módon alakította át, ahogyan azt a hivatal 2011-ben előírta. A jelenlegi határozat viszont szerintük azt mutatja, hogy GVH versenytanácsának ez mégsem felel meg; a korábbi határozat többféle módon is értelmezhető. A határozat nem adott világos, egyértelmű támpontot, iránymutatást a cég jövőbeli kommunikációját illetően, így szinte bármikor újabb bírság róható ki rá, amely sértheti a tisztességes eljáráshoz való jogot és jogbiztonságot.

A cég úgy ítéli meg, hogy a GVH 2014 decemberében született határozata azzal, hogy lényegében a tudományos kutatás eredményeiről szóló tájékoztatások és a kutatás eredményeként létrehozott termék reklámja között közvetlen és egyértelmű kapcsolatot lát, gyakorlatilag megvonja a HYD Kft. jogát ahhoz – és erőforrásainak jelentős részét elvonja attól –, hogy egy súlyos népegészségügyi probléma megoldását célzó tudományos eredményeit a médiában szabadon és széleskörűen közreadhassa, saját kutatásainak szakmai és emberi elismeréseit hasznosítsa.

A GVH jelen határozatának jogszerűségét a HYD Kft. vitatja és annak bírósági felülvizsgálatát kéri.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik