Pénzügy

Magánnyugdíjpénztárak: csak azért sem adják fel!

Fizetés (fizetés, )
Fizetés (fizetés, )

Mind a négy fennmaradt pénztár kötelező tagdíjat ír elő. amiről decemberi közgyűléseiken dönthetnek majd. Pár száz, vagy pár ezer forintot szednének minden tagtól, hogy teljesítsék a törvényi előírást.

Magánnyugdíjpénztárak

Gyorsan reagáltak a magánnyugdíjpénztárak a bezárásukkal fenyegető törvényjavaslat elfogadására – írta a vg.hu. Mint ismert, a jogszabály szerint jövő szeptember 30-tól kell majd vizsgálni az intézményeknél a tagdíjat fizető tagok arányát. És ha a tagdíjfizetők aránya fél éven belül legalább két hónapban 70 százalék alá csökkent, el kell rendelni a pénztárak végelszámolását.

A válaszlépés: kötelező tagdíj.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

A lap szerint a Szövetség Magánnyugdíjpénztár még a törvényjavaslat elfogadását sem várta meg: december 12-én megtartotta közgyűlését. Ezen 400 forintos havi minimális tagdíjat írtak elő a tagoknak – korábban náluk nem volt kötelező tagdíj –, emellett évente 5 ezer forintos működési célú adományt szeretnének, hogy biztosíthassák a fennmaradásukat.

A legnagyobb pénztárnál, a Horizontnál december 30-án lesz a közgyűlés akárcsak a Budapest pénztáré, és az MKB is még az idénre beütemezi. Ha kíváncsi, a többi pénztárnál mennyi lehet majd a kötelező tagdíj, kattintson!

Nyugodt öregkor helyett

Akár könnyebb is lehet nekik

Ha rá tudják venni a tagokat a díjfizetésére, tulajdonképpen még könnyebb is lehet jövőre a pénztárak élete, mint eddig. Hiszen a költségvetést megalapozó törvény szerint működésre már nem csak 0,9 százalékos fordíthatnak majd (mint 2011 óta), hanem immár 2,5 százalékot. Vagyonkezelésre pedig a jelenleginélk kétszer többet, 0,2 százalék helyett legfeljebb 0,4 százalékot csippenthetnek le a tagdíjakból.

Ezen kívül végre a járadékszolgáltatást is szabályozták, vagyis azt, hogyan juthatnak majd hozzá a megtakarításukhoz, ha nyugdíjas korba érnek. Ennek jogszabályi háttere ugyanis eddig hiányzott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik