Pénzügy
hal (friss hal, Karácsony, ponty)

Karácsonyi halrémálom

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2014. 12. 18. 11:03

Hipermarket-halmustrára vállalkozott az Orpheus Állatvédő Egyesület, és megírták, milyen problémákat találtak.

Korábban a témában:

És azt tudta?

A magyar ember karácsonykor sokkal több halat eszik, mint az év többi szakaszában. A megnövekedett keresletet a boltok próbálják szakszerűen kielégíteni, gyakran ez a halak rovására csak félig sikerül. Az idei évtől friss halat csak kábítás után zacskózhat a boltos, így a halak kevésbé szenvednek. Az Orpheus Állatvédő Egyesület által végzett halmustra idén sokkal kevesebb problémát talált.

A jó minőségű halétel alapja lenne az egészséges körülmények között táplált és kihalászott élő hal. A helyi halgazdaságokban termelt halnál nem is lehet jobb, ettől függetlenül import halból sincs a boltokban hiány. Élő halat az idei évtől zacskóba tenni és hagyni levegő nélkül “fickándozni” – konkrétan agonizálni – tilos. Az egyesület vezetője, Seres Zoltán szerint a gerinces állatok, így a hal is megérdemli, hogy élelmezési célú feldolgozás közben a legkevesebbet szenvedjen. Ezért is üdvözlik, hogy állatjóléti szempontból az akváriumból kiválasztott élő halat zsigerelés és csomagolás előtt szakszerűen (elektromos sokkolóval vagy ütőfával) el kell kábítani.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Citi Hitelteszt (citibank, )

Tömött akváriumok, óriási forgalom

Az ünnepek idején olyan nagy mennyiségű halra van kereslet, melyet az üzletek legtöbbször csak úgy tudnak kiszolgálni, hogy az a feldolgozásra váró halak rovására mehet – jegyzik meg. A legtöbb boltban, a halakkal tömött akváriumokban víz szinte nincs is, sok esetben az akváriumba zsúfolt kopoltyúsok egymást komolyan roncsolják. A kialakult stresszes helyzet az emberek által elfogyasztandó élelmiszer minőségére negatívan hathat – teszik hozzá.

Enni vagy nem enni?

A hal a karácsony hagyományos étele szent este, és az ünnepi ebédek asztalán is előkelő helyet foglal el. Alacsony koleszterinszintje, és teljes fehérjetartalma miatt is hasznos – egészséges tápláléka az embernek. Nem mindegy azonban, hogy honnan és milyen minőségű hal kerül az asztalra. Az állatok védelmével, azok jobb tartásával az élelmiszerek minősége javulhat, ezáltal egészségesek maradhatnak az ételek fogyasztói, azaz az ember – szögezik le végül.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.