mnb (mnb, )
Pénzügy

Súlyos jogszabálysértést büntetett az MNB

Húszmillió forintos bírságot szabott ki az MNB a Strategon Értékpapír Zrt.-re és 14 millió forintos büntetést P. Józsefre, a társaság korábbi minősített befolyással rendelkező tulajdonosára, egykori igazgatósági elnökére, illetve vezérigazgatójára a befektetési vállalkozásokra vonatkozó jogszabályok megsértése miatt. Dr. P. Zoltán László, a társaság egykori felügyelő bizottsági elnökével szemben figyelmeztető szankciót hozott a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból célvizsgálatot folytatott le a Strategon Értékpapír Zrt.-nél a portfóliókezelési és bizományosi tevékenység, az ügyfélkövetelések védelmét biztosító értékpapír- és pénzfedezettség, az informatikai rendszer biztonságos működésének ellenőrzése céljából. A vizsgálat számos – az ügyfeleknek is jelentős érdeksérelem okozására is alkalmas – jogszabálysértést tárt fel. Bár a hiányosságok jelentős része ismert volt a társaság korábbi vezetősége előtt, azok megszüntetésére nem történtek hatékony intézkedések.

Mint a jegybank megállapította, a Strategon – bár befektetési politikájában vállalta, hogy szigorú kockázatkezelési technikát alkalmaz – nem alakított ki olyan kockázatvállalási és kockázatkezelési döntéshozatali rendet, illetve kontrollpontokat, amelyek alkalmasak lettek volna a nagyon magas kockázatot hordozó és időnként súlyos veszteséggel járó befektetési ügyletkötések kiszűrésére. Ennek eredményeként a kezelt portfóliók szélsőséges kockázati szinteket értek el.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

A portfóliókezelési tevékenység kapcsán részletesen vizsgált befektetési politikák közül valamennyi dokumentum a felkínált terméket, mint modellportfóliót tüntette fel, azok nem tartalmaztak utalást az egyedi kezelésre, illetve az ezzel járó speciális kockázatokra. Ezzel szemben – alapvetően az egyedi befektetési döntések nyomán – jelentős különbségek jelentkeztek az azonos befektetési politikához tartozó ügyfelek hozamai között. Ez – a Strategon nem szerződésszerű eljárása mellett – súlyosan sértette az egyenlő elbánás követelményét.

Az értékpapír- és ügyfélszámla-vezetés kapcsán a Strategon a tranzakciókat sokszor az ügyfél kérelme vagy engedélye nélkül, fedezet hiányában hajtotta végre. Ilyenkor számos esetben szükségképpen más ügyfelek pénzeszközei jelentették a pótlólagos fedezetet. Számos tranzakciót utólagosan rögzítettek a nyilvántartási rendszerben, vagyis a Strategon nyilvántartásai megsértették az időrendiségre és folyamatosságra vonatkozó jogszabályi követelményeket.

Mindezek miatt az MNB 20 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a társaságot, s figyelmeztette a jogszabályi előírások betartására. A jegybank enyhítő körülményként figyelembe vette, hogy a társaság új vezetése több feltárt hiányosságot már a jegybanki vizsgálatot megelőzően vagy annak során kijavított. Az MNB a Strategon egykori elnök-vezérigazgatóját, P. Józsefet a befektetési vállalkozás vezető állású személyének felelősségére vonatkozó jogszabályi előírás súlyos megsértése miatt 14 millió forint összegű felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte. Dr. P. Zoltán László, a társaság egykori felügyelő bizottsági elnöke esetében a jegybank a figyelmeztetés szankciót alkalmazta.

Az MNB a jövőben is kiemelten ellenőrzi, hogy a piaci szereplők a jogszabályoknak, s a szerződésekben foglaltaknak megfelelően végzik-e portfóliókezelési tevékenységüket. Alapvető cél, hogy ez mindenkor az ügyfelek érdekeit szem előtt tartva történjék. Kiemelten fontos az egységes és folyamatos időrendi nyilvántartások megléte, s az értékpapír- és ügyfélszámla vezetésére vonatkozó jogszabályi előírások betartatása. Ezek feladata az ügyfelek tulajdonában álló pénzeszközökkel és pénzügyi eszközökkel történő szabad rendelkezési lehetőség védelme.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.