Pénzügy

Az UniCredit cáfolja a kivonulást

bankjegyek (bankjegy, pénz, )
bankjegyek (bankjegy, pénz, )

Két napja elterjedt a Fitch Ratings esélylatolgatására hivatkozva annak híre, hogy további három külföldi bank tervezi, feladja magyarországi állásait.

A Fitch Ratings hitelminősítő két napja úgy összegezte elemzését, hogy mindent egybevetve a bizonytalan hosszú távú eredményjavulási kilátások növelték a valószínűségét annak, hogy az osztrák bankok, vagyis az Esrte, a Raiffeisen és az UniCredit távozzanak Magyarországról.

Ezzel indokolták

A hitelminősítő adatai szerint a magyarországi bankokra kirótt különadó és a pénzügyi tranzakciós illeték 2014 első kilenc hónapjában az Erste, az UniCredit Bank Austria és a Raiffeisen működési szintű eredményének 43, 61, illetve 29 százalékát tette ki. Mindemellett a három osztrák bank összesen 740 millió euró tartalékot képzett a devizahiteleseknek járó visszatérítések fedezetére – hangsúlyozza keddi elemzésében a Fitch Ratings.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Az UniCerdit igenis marad

Az UniCredit Group szerda este közleményben cáfolta a hírt. Azt írták, a sajtóban tévesen jelent meg, hogy a Magyarországról való kivonulását akár csak fontolgatnák is. Alább az egyenes idézet Gianni Franco Papától, az UniCredit CEE Divízió vezetőjétől:

„A csoport helyi bankja egyike azon nagyon kevés bankoknak Magyarországon, amelyek 2014 harmadik negyedév végéig nyereségesen működtek. Ez az egyik oka annak, hogy az UniCredit nem tervezi kivonulását Magyarországról, másrészt gazdasági növekedésre számítunk 2014-ben, illetve az azt követő években. Természetesen nagy figyelemmel követjük az üzleti környezet alakulását, hogy ahhoz alkalmazzuk üzleti modellünket és biztosítsuk az eredményes működést.”

A másik két bank viszont úgy tudjuk, még nem cáfolt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik