Pénzügy
karácsonyi vásárlás (karácsony, vásárlás, )

110 ezerbe kerülhet a karácsony

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2014. 12. 02. 11:30

Háztartásonként akár 67 ezret is költhetünk karácsonyi ajándékra, és a többi ünnephez kapcsolód kiadás pedig 45 ezer forint körül lehet.

A megkérdezettek mintegy harmada novemberben kezdi el a karácsonyi ajándékok beszerzését, és áltagosan 7 személyt ajándékoznak meg – derül ki a CIB Bank megbízásából készített friss GfK kutatásból. A felmérés eredményei szerint a válaszadók karácsonyi ajándékra háztartásonként átlagosan 67 ezer forintot költenek, míg további közel 45 ezer forintot az ünnephez kapcsolódó egyéb kiadásokra.

A legtöbben jellemzően előre spórolva, tudatosan készülnek az ünnepi költekezésre, de 19 százalék hitelt is igénybe vesz a kiadások finanszírozására.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Citi Hitelteszt (citibank, )

Így ünneplünk

A hagyományoknak megfelelően a karácsony a család ünnepe, melyet a legtöbben otthon vagy családtagoknál töltenek – derül ki a CIB Bank megbízásából készített friss kutatásból. A felmérés eredményei szerint a megkérdezettek háromnegyede szűk, 34 százaléka pedig szélesebb családi körben is ünnepel, és csupán 11% azok száma, akik a barátokkal is. A válaszadók több mint fele (56%) esetében kerül halászlé az ünnepi asztalra, de népszerű a töltött káposzta (48%) és a bejgli (74%) is. A kutatásban részt vevők 98 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a családjában szokás karácsonyi ajándékot adni, az ajándékok megvásárlását illetően pedig a megkérdezettek fele jelezte, hogy nincs kiemelt, fő vásárló, azaz többen is kiveszik részüket az ajándékok beszerzéséből.

Könyvet és kozmetikumot ajándékozunk

Tudatosan készülnek a válaszadók a karácsonyi ajándékvásárlásra, hiszen 18 százalékuk már októberben vagy azt megelőzően az év során, 27% pedig novemberben megkezdi azok beszerzését. 43% december első felében szerzi be az ajándékokat, míg az utolsó pillanatra mindössze 10% hagyja a vásárlást. A megkérdezettek 79 százaléka előre megtervezi, hogy mit vesz majd, és mindössze 4% nyilatkozott úgy, hogy csak a vásárlás helyszínén dönti el, mivel lepje meg szeretteit. A legnépszerűbb ajándék idén a könyv (68%), a kozmetikum (63%) és a ruhanemű, illetve cipő (52%), de népszerű az édesség (41%), a kisebb háztartási gépek (41%) és a játékok (38%) is.

karácsonyra mit veszünk (karácsony)

A megkérdezettek átlagban 7 személynek vásárolnak karácsonyi ajándékot, és átlagosan 67 ezer forintot költenek ajándékra háztartásonként. A felmérésben részt vevők ezen felül átlag 45 ezer forintot költenek az ünnephez kapcsolódó egyéb kiadásokra.

Előre készülünk a karácsonyi költekezésre

Tudatosak a megkérdezettek az ajándékok finanszírozását illetően is: 60% az aktuális fizetéséből, 42% általános tartalékaiból fizeti az ünnephez kapcsolódó kiadásokat, 36%-a kifejezetten erre a célra félretett összegből gazdálkodik, kölcsönt pedig 19% vesz igénybe az ünnepi költségek miatt. A karácsonyhoz kapcsolódó előre tervezett kiadások mellett egy váratlan esemény – például műszaki cikk vagy autó elromlása, esetleg hirtelen szükségessé váló fogászati beavatkozás – esetén azonban már többen vennének fel hitelt: 24% folyószámlahitelt igényelne, 12% személyi kölcsönt és 9% hitelkártyát.

A hitelkártya-birtokosokra jellemző, hogy fontosnak tartják a kártyához kapcsolódó kedvezményeket: több mint felük olyan helyen használja kártyáját, ahol kap pénzvisszatérítést, mindössze 13% válaszolta azt, hogy nem fontosak neki a kártyához kapcsolódó kedvezmények. 

Mintha tudatosabbak lennénk

A felmérés eredményei rámutatnak arra, hogy sokan vannak, akik már hónapokkal előre megkezdik a spórolást a karácsonyra. Abban az esetben azonban, ha hitelt is igényelnek, alaposan utánajárnak a lehetőségeknek: a válaszadók 44 százaléka fordul a bankfióki tanácsadókhoz, míg 42 százalék az interneten is tájékozódik. A döntés során a legfontosabb szempont a thm, a havi törlesztőrészletek nagysága, a kamat és a futamidő, de fontos az is, hogy a választott bank megbízható legyen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.