Pénzügy

5+1 tipp, ha személyi kölcsönre van szüksége

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2014. 11. 06. 17:07

Az élet sokszor hozhatja úgy, hogy viszonylag rövid időn belül van szükségünk pénzre céljaink megvalósításához.

Korábban a témában:

Bármikor előfordulhat olyan élethelyzet, amikor a rendelkezésünkre álló anyagi lehetőségeinket meghaladó kiadással kell szembenéznünk, legyen szó lakásfelújításról, autóvásárlásról, esküvőről, az új otthon berendezéséről vagy éppen egy hirtelen szükségessé váló egészségügyi kezelésről. Ilyen helyzetekben jöhet jól a személyi kölcsön, azonban ezen termék igénylése előtt is érdemes megvizsgálni a lehetőségeket.

A megfelelő konstrukció kiválasztásához a CIB szakemberei 5+1 hasznos tippet gyűjtöttek össze.

1. Hitelfelvétel előtt tájékozódjunk!

Hasonlítsuk össze a bankok ajánlatait! Az legfontosabb segítségünk az összehasonlításhoz a thm, de emellett a hitelfelvétel előtt a banktól kapott általános tájékoztatatót is fontos tüzetesen átnézni, amelyben a hiteltermékekkel kapcsolatos leglényegesebb információkról kaphatunk felvilágosítást. Ebből például megtudhatjuk, hogy mennyi lesz a kölcsön visszafizetendő teljes összege, azaz, hogy ténylegesen mennyibe is kerül majd nekünk az adott hitel.

kalkuláció (kalkuláció, számolás, költségvetés, költségvetés, )Forrás: Thinkstock

2. Készítsünk családi költségvetést!

Hitelfelvétel előtt érdemes átgondolni, hogy mekkora havi törlesztőrészletet tudunk kigazdálkodni egyéb kiadásaink mellett. Készítsünk családi költségvetést! Erre ma már számos programot találhatunk az interneten, és létezik okostelefonokon elérhető verzió is, de egy kockásfüzet is megteszi.

Írjuk össze az állandó bevételeinket – fizetés, nyugdíj, stb. – és kiadásainkat – rezsi, élelmiszer, a gyerekek különórái, stb. –, és számoljuk ki, hogy ezeken felül mennyi pénz marad a háztartás kasszájában. Ebből gazdálkodhatunk ugyanis a kölcsönünk törlesztőrészleteinek fizetésekor.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Citi Hitelteszt (citibank, )

3. Járjunk utána, mennyi lesz a törlesztőrészletünk!

A legtöbb bank honlapján elérhetők olyan kalkulátorok, amelyek a hitelösszeg és a futamidő megadása mellett megmutatják, mennyi lesz a havi törlesztőrészletünk, de számos banki ajánlatokat összehasonlító oldal is segítségünkre lesz a tájékozódásban. A példaként említett hitelnél ha 800 000 forintot veszünk fel, a 17,99 százalékos éves kamattal és 60 hónapos futamidővel számolva a havi törlesztőrészletünk 20 419 forintot tesz ki.

4. Kérjük szakértő segítségét!

Az interneten számos információt találhatunk – akár a bankok saját oldalán, akár a pénzintézetek ajánlatait összehasonlító oldalakon nézelődünk –, de ha kérdésünk van, vegyük igénybe szakértő segítségét!

Sokat segíthet, ha felkészült, biztos banki háttérrel rendelkező szakértőtől kapunk válaszokat kérdéseinkre, aki az apró betűs rész értelmezésében is segítségünkre lesz.

5. Gondoljuk végig, mire költjük a hitel összegét!

A személyi kölcsön számos esetben lehet jó választás – ilyen pl. a lakásfelújítás, illetve lakáskorszerűsítés, az autó vagy motorvásárlás, a bútorok és műszaki cikkek megvétele, vagy például különböző családi események, egészségügyi célok vagy utazás finanszírozása.

Fontos azonban, hogy ne tévesszük szem elől valódi céljainkat. A személyi kölcsön ugyanis szabad felhasználású, azaz arra költhetjük, amire csak akarjuk, ezért könnyen eshetünk abba a csapdába, hogy olyan dolgokat vásárolunk belőle, amelyekre nem feltétlenül van szükségünk.

személyi kölcsön (személyi kölcsön, hitel, banki hitel)Forrás: Thinkstock

+1. Nézzünk szét, milyen extra szolgáltatásokat nyújthat nekünk a bank!

A bankok egy része a hitel mellett plusz szolgáltatásokat is nyújt. A tippek készítőjénél például gyors telefonos előbírálat is működik. 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.