Pénzügy

Másfél év alatt 55 százalékkal nőttek a bankköltségek

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2014. 10. 09. 07:58

Mindeközben csak az idén mintegy 190 milliárd forint folyt be a költségvetésbe a tavalytól bevezetett tranzakciós illetékből. És számos bankfiókot bezártak, ATM-et leszereltek.

Korábban a témában:

Mérleget vont az Azénpénzem.hu, hogy mi történt a tranzakciós illeték bevezetése óta.

A költségvetés bevételei szépen híztak

Csak idén szeptember elsejéig például 186,3 milliárd forint folyt be a tranzakciós illetékből az államkasszába. Ezzel az idei költségvetésben jelzett terv időarányos része így nagyjából teljesült. A 186,3 milliárd forint egyébként 92,5 százalékkal több, mint amennyi tavaly befolyt az adóból. Emlékszünk: tavaly szeptember elsejétől duplázták meg az illetéket

A bankköltségek is szépen híztak

Persze, mint ahogy már arról mi is többször írtunk, (a jegybanki vizsgálatok és bírságok mellett is) emelkedtek az új adó bevezetése óta a bankköltségek is.

A portál utánanézett, a KSH a másfél év alatt összesen 55 százalékos drágulást jelzett.

Kevesebb bankszámla, bankfiók és ATM

Más változások is látszanak az adó bevezetése óta. Például az, hogy a másfél év alatt 289 ezerrel kevesebb lakossági bankszámla lett. Azt nem tudni, hogy akiknek több számlájuk volt, azok szüntettek-e meg ezekből, hogy kevesebb legyen a költségük. Vagy inkább arról van-e szó, hogy az emberek végleg elpártoltak a bankoktól.
Eközben csökkent a bankfiókok (pl. Citibank) és az ATM-ek száma is (egy év alatt 153-mal), de olcsóbb lett a netbankolás.
Ha bővebben is kíváncsi, kattintson!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.