Pénzügy

Hatvanmilliós bírság az MNB-től

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2014. 10. 08. 15:05

Bejelentés hiányában végzett tőkepiaci közvetítői, függő ügynöki tevékenységet a Kancellár Globális Piacok Kft.

Korábban a témában:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárás keretében megállapította, hogy a Kancellár Globális Piacok Kft. bejelentés hiányában végzett tőkepiaci közvetítői (függő ügynöki) tevékenységet a londoni székhelyű City Credit Capital (UK) Ltd. részére.

Ma közzétett határozatában ezért a jegybank azonnali hatállyal megtiltotta a jogosulatlan tevékenység folytatását, és 60 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a történtek miatt.

Súlyosbító tényezők

A bírság mértékének meghatározásakor az MNB súlyosító körülményként értékelte, hogy a jogszabálysértő állapot huzamosabb ideig fennállt. A jogszabálysértéssel megszerzett összeg pedig különösen nagy volt. Illetve, hogy a Kancellár Globális Piacok Kft. – kihasználva azt a tényt, hogy szerződő partnere, a City Credit Capital (UK) Ltd. egy Magyarországon határon átnyúló tevékenységet végezni jogosult engedéllyel rendelkező befektetési vállalkozás – egy jogszabályi előírásokat betartva működő tőkepiaci közvetítő látszatát keltve végezte jogszabálysértő tevékenységét.

Magát függő ügynökként feltüntetve egy befektetési vállalkozást képviselt, annak befektetési lehetőségeit ajánlotta, közreműködött a befektetők számlanyitási dokumentációjának kitöltésében, majd a dokumentumoknak szerződő partnere részére történő megküldésében.

Ráadásul nem voltak elérhetőek

Szintén súlyosbította a bírság összegét, hogy – a befektetővédelmi szempontok érvényre juttatásának és a hatósági ellenőrzési feladatok ellátásának korlátjaként – a Kancellár Globális Piacok Kft., illetve képviselője a piacfelügyeleti eljárás során egyáltalán nem volt elérhető.

A pénz- és tőkepiac átlátható működésének alapvető biztosítéka, hogy az itt tevékenykedő személyek, illetve a hozzájuk kapcsolódó közvetítők csak a jogszabályban meghatározott formai keretek között működjenek. Ha a piaci szereplők vagy a hatóság számára nem egyértelműek a közvetítői viszonyok, a befektetési szolgáltatási tevékenység hatékony felügyelete már akkor is jelentősen sérül, ha e közvetítői viszonyok egyébként a megfelelő engedélyek birtokában működő társaságokhoz kapcsolódnak.

A pénzügyi szervezetek által végzett tevékenységek − e szervezetek ügyfeleinek védelme érdekében − itthon engedélyhez vagy bejelentéshez kötöttek. Hangsúlyosan ajánlott, hogy a fogyasztók minden, pénzügyi szervezettel történő szerződéskötés előtt − a felugyelet.mnb.hu honlapon − ingyenesen elérhető, piacfelügyeleti Figyelmeztetéseket is tartalmazó adatbázisban előzetesen tájékozódjanak az adott piaci szereplő tevékenységének jogszerűségéről.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.