Pénzügy

A kétkezi melóst keresték a cégek

FN24
FN24

2014. 09. 24. 16:00

Korábban a témában:

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal legfrissebb adatai alapján a 2014. augusztusi zárónapon 401,5 ezer álláskereső szerepelt a nyilvántartásban. Ami még mindig bődületes szám. Azonban mégis azt jelenti, hogy jobb a helyzet, mint júliusban (3 százalékos csökkenés), és sokkal jobb, mint tavaly ilyenkor (18,4 százalékos csökkenés).

Az álláskeresők többsége középfokú végzettségű

Az álláskeresőkön belül kicsit többen voltak a nők, mint a férfiak, és csökkent a pályakezdők, és a különböző végzettségi kategóriákba tartozó nyilvántartott munkanélküliek száma is.

A többség (216,2 ezer ember) közülük középfokú végzettségű volt, a 161 ezer szakképzetlen (legfeljebb általános iskolát végzett) és a 24 ezer felsőfokú végzettségű mellett.

A tartósan (egy éven túl) nyilvántartásban lévő álláskeresők száma éves szinten, és az előző hónaphoz képest is csökkent.

Akik öt forintot sem kapnak

Pénzbeli ellátásra mindössze 179,6 ezer álláskereső volt jogosult, és közülük is csak mintegy 30 százaléknyian kaptak álláskeresési ellátást (a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek). Pénzt tehát 44,73 százalék látott az államtól. Vagyis abban nincs változás, hogy az álláskeresők több mint fele semmilyen anyagi támogatást nem kap.

Üres álláshelyek

Augusztusban a foglalkoztatók majdnem százezer üres álláshelyet jelentettek be, viszont ennek döntő része támogatott munkahely volt. És ezen belül is 71 ezer álláshely közfoglalkoztatást jelentett.

Nem támogatott munkából mindössze 15,6 ezret jegyeztek, a legtöbbet Budapesten. Megyei szinten már az is nagy szó, ha ezer fölött volt a nem támogatott álláshelyek száma. Ilyennel csak Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom megye büszkélkedhetett.

Augusztusban a nem támogatott üres állások elsősorban mechanikaigép-összeszerelő,
egyszerű szolgáltatási és szállítási, az egyszerű ipari és bolti eladó foglalkozásokat jelentettek.

Most már tényleg segítenék a kilépést a közmunka rendszeréből

Czomba Sándor kedden egy rendezvényen azt mondta az MTI tudósítása szerint, hogy reményeik szerint nem a közfoglalkoztatás, hanem a versenyszféra lesz a foglalkoztatás növekedésének motorja.

A munkaerő-piaci és képzési államtitkár Tatabányán, a Fiatalok Európája 2013 nevű állásbörzén és információs napon beszélt erről.

Azt is hozzátette, szeretnék, ha a közfoglalkoztatásirendszer nem gátolná a versenyszféra bővülését, ezért a jövőben olyan programokat hirdetnek meg, amelyek munkavállalói és munkaadói oldalról is segítik a kilépést a közmunka rendszeréből. Ami kicsit olyan, mintha beismerte volna, hogy eddig nem ezt tették.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.