Pénzügy

Nyugdíj – ha jót akar, ezt ne bliccelje el!

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2014. 08. 28. 15:17

Hogy miért fontos az adategyeztetés? Mert ettől függhet majd az időskori ellátásunk! Főleg akkor legyünk résen, ha benne van a pakliban, hogy a munkáltató esetleg nem jelentett be minket.

Korábban a témában:

A következő hetekben kezdi kiértesíteni az első korcsoportot, az 1955 és 1959 között születetteket az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság arról, hogy adategyeztetést végeznek, a nyugdíjjogosultság megállapításához.
Ez ezért fontos dolog, mert ettől függhet a jövőbeni nyugdíjellátás összege. Hiszen az ellátást a jogosultság alapján fogják megállapítani.

Mennyi lesz a nyugdíjunk?

Ez az egyeztetés menete

Először megérkezik postai úton az értesítés, hogy megindult az eljárás, majd tájékoztatnak a nyugdíjbiztosító központi elektronikus rendszerében tárolt szolgálati időkről és kereseti adatokról.

A kimutatás tartalmazza többek között a biztosításban töltött időszakokat, az egyéb szolgálati időket (nőknél például a kedvezményes nyugdíjhoz figyelembe vehető jogosultsági időket is), a foglalkoztatók adatait, az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozó nyugdíjjárulék-köteles keresetet, a befizetett nyugdíjjárulékokat.

Ha megkapjuk a kimutatást a hivatalnál nyilvántartott adatokról, 90 nap áll rendelkezésünkre, hogy jelezzük, ha valamely foglalkoztatási adatunk a nyilvántartásban nem vagy hiányosan szerepel (például a figyelembe nem vett felsőfokú tanulmányok ideje, vagy a sorkatonai idő).

Mindenkinél egyeztetni kell az adatokat?

Nem. Nem kell adategyeztetési eljárást indítani azoknak, akik részére saját jogú nyugdíjat, bármilyen korhatár előtti ellátást, vagy más, szolgálati idő alapján kiszámított ellátást állapítottak meg.

Ugyanez vonatkozik azokra is, akiknél 2009. december 31-ét követően szolgálati idő elismerési kérelmet állapítottak meg, vagy már kérelemre indítottak adategyeztetési eljárást.

Így gyorsíthatjuk meg

Ha be tudjuk küldeni a hiányzó dokumentumokat, az meggyorsítja a hivatali eljárást. De ha nem tudjuk benyújtani, elég, ha jelezzük az eltérést és akkor a hivatal keresi meg az adatszolgáltatókat és szerzi be a hiányzó adatokat. A beszerzett új adatokról pedig szintén értesítenek minket.

Fontos, hogy a velünk egyeztetett adatok kerüljenek végül a hatósági nyilvántartásba, amelyeket a későbbiekben a nyugdíjelbírálásnál figyelembe kell majd venniük.

Nyugdíjfélelmek

Mi történik, ha nem jelentett be minket a munkáltató?

Különösen kíváncsiak voltunk erre, ezért az ONYF-hez fordultunk. Hiszen manapság sajnos lehetnek olyan munkával töltött időszakok is, amelyeket a foglalkoztató egyáltalán nem, vagy csak részben, vagy hibásan jelentett be.

Azt a választ kaptuk, hogy ilyenkor a 90 napon belül lehetőség szerint be kell küldeni a bizonyító erejű dokumentumok, pl. a foglalkoztatói igazolást, a társadalombiztosítási kiskönyvet, a munkakönyvet, a munkaszerződést, stb.

Ha pedig nincsenek meg a bizonyító erejű dokumentumok, akkor jelzésünk alapján a hivatal ígérete szerint kivizsgálja az ügyet. Vagyis megkeresi a volt foglalkoztatót. Ha pedig már megszűnt, és van helyette jogutód, akkor azt a céget, vagy az iratmegőrzőt, illetve ellenőrzés útján szerzi be azokat az adatokat, amiket beszámítani kértünk. Reméljük, ez tényleg így lesz, és tényleg lehet majd érvényesíteni minden munkával töltött időt.

Mint ahogy egy korábbi cikkünkben írtuk, ha levonták a dolgozótól a jrulékot, akkor beszámítják a szolgálati időbe a munkavégzését.

Ezért figyeljünk nagyon!

Az egyeztetésről azt kell tudni, hogy ha lezárult, akkor az már nem módosítható, nem egészíthető ki. Benne van, hogy mit vesznek majd figyelembe a nyugdíjnál, és az is, hogy mit nem.
Egyetlen kivétel van: ha az egyeztetéskor valamilyen időszakot egyáltalán nem vizsgáltak, illetve ha olyan adat, tény, bizonyíték merül fel, amit nem vizsgáltak.
Ezért aztán különösen fontos, hogy a lehető legtöbb információt közöljük, illetve hogy alaposan nézzük át a határozatot, és ha nem értünk egyet, jelezzük.

Mi ebben az új?

Eddig is volt lehetőség arra, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése előtt a jogosultak megismerjék a róluk nyilvántartott adatokat. Ezek az eljárások azonban egyéni kérelemre indultak, szemben a mostani, hivatalból induló eljárásokkal.

Egyébként a jövőben is van lehetőség egyéni kérelmekre, de csak elektronikus úton, www.magyarorszag.hu oldalon, illetve az ONYF oldalán, ügyfélkapus azonosítással is. Azt is jó hat tudjuk, hogy az eljárás bármely szakaszában át lehet térni elektronikus ügyintézésre, és fordítva is.

400 ezer két év alatt

Az ONYF adatai szerint körülbelül 400 ezer emberrel folytatják le az adategyeztetést, amelyre két évet szánnak. Később értesítik a többi korosztályt is, de még mindenképpen jóval a nyugdíjba vonulásuk előtt.

A hivatal ezzel az akcióval segíteni kívánja a jogosultakat abban, hogy nyugdíjba vonulásukkor a már egyeztetett adatokat figyelembe véve gyorsan és pontosan tudják megállapítani a nyugellátásukat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.