Pénzügy

Feketemunka – kitálalt a takarítónő, a cége meg cáfol

Az FKF területén dolgozó olvasónk keresett meg minket azzal, hogy zsebbe érkezik a fizetése egy része. Az őt foglalkoztató takarítócég vezetője azt mondta, hamisak ezek a vádak. A hatóság szerint pedig nem is panaszkodott erre az alkalmazott.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél (FKF) a takarítást vállalkozás végzi, a PQS Kft. Az ő egyik dolgozójuk írta meg nekünk, hogy már több éve van a cégnél, és azóta szürkén fizetik. Vagyis csak a minimálbérre jelentik be (és azt át is utalják), a többit pedig (ráadásul állítása szerint a nagyobbik részt, túlórát, másodállást) feketén, zsebbe fizetik neki. Azt is mondta, már többször kérte, hogy a teljes pénzét legálisan kapja meg. Ezt alapból fontosnak tartaná, meg azért is, mert nyugdíj előtt áll. De azt állította, hiába kérte.

Elmondása szerint a többi takarító bérét is így rendezik le.

Az egész hivatal látja

Így vázolta fel, miről is van szó: az FKF Ecseri úti telephelyén minden hónap 10-én sorba állnak az ebédlő ellőtt a takarítók, és várják, hogy kiosszák a fekete pénzüket. A hivatal dolgozói is látják ezt, sőt, a takarítónő szerint közülük már többen is szóvá tették, hogy miért nem jelentik be. Miért is? Azt mondja, nem mernek szólni, féltik az állásukat.

Ajánlotta, hogy beszéljünk egy a helyszínen dolgozó biztonsági őrrel is, aki korábban szintén a cég alkalmazottja volt. Az őrt saját bevallása szerint őt most egy munkaerő-kölcsönzőn keresztül foglalkoztatja a vállalkozás. Azt mondta, munkája közben többször látta már a sorban állást, és előfordult, hogy a pénzátadást is. Hozzátette még: a takarítókkal jóban van, ők is elmondták neki, mi a helyzet.

A NAV-nál is

FKF – ezt nem ellenőrizhetjük!

Lapunk megkérdezte az FKF-et, tudnak-e arról, amit a takarítónő nekünk elmondott. Erre a kérdésre nem válaszoltak. Azt írták, hogy a PQS közbeszerzésen nyerte el a takarítási munkát, amit az FKF rendszeresen ellenőriz is. De azt, hogy a vállalkozó hogyan fizeti a dolgozóit, nem vizsgálják. Méghozzá arra hivatkozva, hogy erre jelenleg nincs törvényi kötelezettségük, sem pedig lehetőségük. Ugyanúgy, ahogyan a NAV is nyilatkozott, amikor a náluk feketén foglalkoztatott biztonsági őrről kérdeztük őket.

Az FKF levelünk nyomán azt azért megtette, hogy a PQS-t írásban nyilatkoztatta róla, megfelelően bejelentették-e a dolgozóikat, és a szerint kapják-e a pénzüket. Pozitív választ kaptak. Visszakérdeztünk, vajon a takarító dolgozókat is nyilatkoztatták-e, hogy ők mit mondanak, de erre már nem reagáltak.

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

A takarítócég szerint hazudik a dolgozójuk

A PQS ügyvezetőjével, Mong Péterrel is beszéltünk. Megkeresésünkre azt mondta, tudják, melyik takarítónő tett panaszt, és alaptalannak tartják a vádaskodását.

Rákérdeztünk, ezek szerint nem igaz, hogy zsebbe fizetik a túlórákat és a másodállást? Mong határozottan azt mondta, hogy ilyenről szó sincs. Vagyis szerinte a panaszos hazudik. Firtattuk, hogy akkor vajon miért állnak sorba a dolgozók pénzért a fizetésnapon. A cégvezető azt mondta azért, mert a takarítók felének nincs bankszámlája.

A PQS egyébként azt nyilatkozta az FKF-nek megkeresésünk kapcsán, hogy az Ecseri úton dolgozó mind a 13 takarító saját alkalmazottjuk, és foglalkoztatásuknál betartanak minden vonatkozó munkajogi, adójogi és egyéb jogszabályi előírást.

Az illetékes szerv nem vizsgálja

Olvasónk azonban nem csak minket keresett meg panaszával, hanem július elején bejelentette a zsebbe fizetést a NAV-nál meg a munkaügyi hatóságnál is. A NAV a hozzá érkezett panaszt szintén a munkaügyi felügyelethez továbbította.

Tőlük megtudtuk, hogy a bejelentések végül Budapest Főváros Kormányhivatala Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervénél landoltak. Kiderült (erről egyébként panaszos olvasónk is említést tett), hogy egy felügyelő a levél nyomán felhívta a takarítónőt, hogy kikérdezze. Ez alapján készült egy írásos feljegyzés is, hogy nyoma legyen a beszélgetésnek. A hivatal megkeresésünkre azt írta, hogy a feljegyzés szerint a levélíró telefonon nem említett a szakigazgatási szerv hatáskörébe tartozó (munkaügyi ellenőrzés lefolytatására okot adó) szabálytalanságot, csak főnöke stílusát kifogásolta.

A takarítónő ezen nagyon meglepődött. Meg mi is. De nekünk továbbra is azt állította olvasónk, hogy igenis említést tett a fekete foglalkoztatásról a felügyelőnek, és arról is, hogy szeretné, ha ezt számon kérnék a cégén. Ezt mi is jeleztük a hivatalnak, de erre a levelünkre már nem reagáltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik