Pénzügy

Kiderült, mennyiért vették Matolcsyék a luxusirodaházat

A jegybank 26 milliárdos nyereséget ért el, így kiadásai nem jelentenek terhet az adófizetőknek – nyilatkozta az MNB.

A Menedzsment Fórum arra figyelt fel, hogy a Magyar Nemzeti Bank tárgyi eszközei és immateriális javai július végén 32,4 milliárd forintot tettek ki, noha június végén még csak 14,7 milliárdot. A portál még a jegybanki mérleg megjelenése napján kérdést tett fel az MNB-nek ezzel kapcsolatban.

Időközben kiderült, hogy a jegybank az Eiffel Palace nevű luxusirodaházat vásárolta meg, de a beszerzést idáig nem kommentálta az intézmény. Most azt írták az Mfor.hu-nak, hogy üzleti befektetésként, mintegy 18 milliárd forintért vették meg az Eiffel Palace-t, hogy „kedvező hatást gyakoroljon az MNB eredményére”. A piaci szakértők korábban 11-12 milliárdos vételárat becsültek, az egyik legdrágábbnak minősülő magyarországi irodaépületre így sem volt piaci érdeklődés.

A Magyar Nemzeti Bank azt magyarázta, hogy mivel a tavalyi évet 26,3 milliárd forintos nyereséggel zárták, az ingatlanvásárlások nem jelentenek terhet az adófizetőknek. Az Eiffel Palace egyébként nem Matolcsyék egyetlen szerzeménye az elmúlt hetekből – Tiszaroffon luxuswellnesskastélyt vettek csaknem félmilliárdért, és ugyanennyiért az Ipartestületek Országos Szövetségének korábbi székházát is megvásárolták, amit oktatási-tudományos alapitványuknak ajándékoztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik