Pénzügy

Kibocsátót bírságolt az MNB

A jegybank tájékoztatási és közzétételi kötelezettség megszegése miatt szabott ki 8 millió forintos büntetést.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2013 októberében indított ellenőrzési eljárást az EST MEDIA Vagyonkezelő Nyilvánosan Működő Részvénytársaságnál (kibocsátó). Azt vizsgálták, hogy a kibocsátó az éves, féléves és negyedéves jelentéseit a jogszabályi előírásoknak megfelelően állította-e össze, különös tekintettel a nemzetközi számviteli standardok alapján összeállított konszolidált beszámolókészítési kötelezettségre.

Ezekkel a beszámolókkal volt gond

Az ellenőrzési eljárás során az MNB a kibocsátó 2011. évi és a 2012. évi – nemzetközi számviteli standardok szerint – konszolidált éves beszámolóinál, a 2012. I. féléves és a 2013. I. féléves jelentésénél, továbbá a 2013. I. és III. negyedéves jelentésénél tárt fel számos hiányosságot és állapította meg, hogy azok nem felelnek meg teljes körűen a nemzetközi számviteli standardok előírásainak.

Az MNB kedden közzétett határozatában figyelmeztette az Nyrt.-t, hogy a jövőben az éves, a féléves és a negyedéves jelentés összeállítása, valamint közzétételi kötelezettségének teljesítése során maradéktalanul tegyen eleget valamennyi vonatkozó jogszabályi kötelezettségének. Továbbá felszólította arra, hogy a rendszeres tájékoztatás körébe tartozó közzétételi kötelezettségének pótlólagosan tegyen eleget. A jegybank a Kibocsátóra egyúttal 8 millió forintos felügyeleti bírságot szabott ki.

A jegybank határozatában különös súllyal értékelte azt a tényt, hogy a kibocsátó olyan – a nemzetközi számviteli standardok alapján – leányvállalatoknak minősülő társaságokat nem konszolidált a 2012. évben, amelyek tevékenysége az Nyrt. egy teljes szegmensét (úgynevezett „event” üzletágát, azaz a rendezvényszervezési tevékenységét) érintette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik