Pénzügy

700 millió megy a közösből a devizaperekre

Belicza Bea
Belicza Bea

szocioriporter. 2014. 08. 15. 14:47

A bíróságok kapják a pénzt a rendkívüli kiadásokra, például informatikai eszközökre, túlórákra, terembérletekre.

Korábban a témában:

700 millió forintot kaptak a bíróságok a devizahiteles perek intézésére – derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent egyik határozatból.

A”pénzügyi intézmények devizában nyújtott fogyasztói kölcsönszerződéseinek rendezése” címén személyi juttatásokra 251,8 millió, munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adóra 68,1 millió, dologi kiadásokra 49,5 millió, beruházásokra 330,6 millió jut.

Elszámolási és a fel nem használt rész tekintetében visszatérítési kötelezettséggel az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke tartozik.

A 400 magyarországi pénzintézet a törvény szerint a devizahiteles szerződések egyoldalú módosításainak tisztességtelensége kapcsán augusztus 25-ig indíthat pert a magyar állam ellen. Ezek az eljárásokat rendkívül szoros határidővel kell intézniük a bíróságoknak, első és másodfokon egyaránt a 30-30 napon belül meg kell hozniuk a döntést.

400 perrel számolnak

Az MTI érdeklődésére OBH azt közölte: a bírósági szervezet felkészült akár 400 ügy fogadására. Az új perekkel kapcsolatban felmerülő többletfeladatok, személyi és tárgyi feltételek biztosítása azonban többletköltségekkel jár.

A keresetek feldolgozásában az előzetes tervek szerint 850 bíró és igazságügyi alkalmazott vesz részt, akik számára az ügyintézéshez informatikai eszközöket kell biztosítani, melyek beszerzése folyamatosan történik.

A támogatást egyrészt informatikai eszközök, másrészt egyéb tárgyi feltételek – mint például tárgyalótermek bérlése, bútorozása – biztosítására fordítják. Ezek elősegítik a határidők betartását.

A keresetek feldolgozása extrém többletmunkával is jár, amely az egyébként is magas terhelés mellett jelent plusz feladatokat – például a határidők betartásával együttjáró túlmunka, a pihenőidőben való rendelkezésre állási kötelezettség és munkavégzés -, és amelyet a törvény értelmében szintén díjazni kell, hiszen a devizahiteles ügyek intézése nem mehet a többi per rovására.

Év végére lezárulhat a perfolyam

Szeptember végére a törvényszéknél lezárulhat a munka, októberben a Fővárosi Ítélőtáblához kerülhetnek az ügyek, ahol a törvény szerint szintén 30 nap alatt kell meghozni a döntéseket, a jogerős határozatok ellen pedig a Kúriához fordulhatnak a felek rendkívüli jogorvoslattal. Így várhatóan az év vége felé lezárulhat a perfolyam és újraindulhatnak az adósok és a pénzügyi intézmények közötti egyedi perek, amelyek már rövid időn belül konkrét elszámolással végződhetnek.

A pénzügyi intézményeknek a várhatóan szeptemberben elfogadásra kerülő külön törvény szabályai szerint kell majd a fogyasztókkal elszámolniuk – olvasható az OBH MTI-nek megküldött tájékoztatásában.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.