Pénzügy

SZJA

24.hu
24.hu

2014. 08. 11. 12:22

SZJA, vagyis a személyi jövedelemadó biztosítja azt, hogy minden magánszemély hozzájáruljon a közteherviseléshez, vagyis az állami feladatok ellátáshoz szükséges közös kiadások fedezéséhez.

Alapvetően a magánszemély minden jövedelme adóköteles. Az szja tehát általános, közvetlen adó. Vannak viszont adókedvezmények (pl. családi adókedvezmény) és adómentes jövedelmek is (pl. szociális ellátások).

Adóköteles jövedelem az összevonás alá tartozó jövedelem, és a külön adózó jövedelem (pl. tőkejövedelem). Az összevonás alá tartozó jövedelembe beleértjük az önálló tevékenységből származó jövedelmet (pl. egyéni vállalkozói kivét és az őstermelő jövedelme), a nem önálló tevékenységből származó jövedelmet (jellemzően munkaviszony) és az egyéb jövedelmet.

Az adóköteles jövedelmet a bevétel, és a jövedelemszerzéssel összefüggő költségek különbözete adja ki.

Az szja mértéke Magyarországon 2011 óta nem sávos (vagyis nem függ az adókulcs a jövedelem nagyságától), hanem egységesen 16 százalék. A személyi jövedelemadónál év közben előleget fizetünk, és évente egyszer készítünk adóbevallást.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.