Pénzügy

Mi lesz a hitelekkel az államosított MKB-ban?

Egy banki tulajdonosváltás kapcsán sok kérdés merül fel az ügyfelekben, pláne, ha a vevő az állam.

Nagy meglepetésre a magyar állam veszi meg az MKB Bankot, nem a korábban potenciális vevőként emlegetett OTP Bank. Banki tulajdonosváltás esetén mindig van némi bizonytalanság az ügyfelekben, pláne, ha a vevő az állam. A Pénzcentrum.hu összeszedte a legfontosabb felmerülő kérdéseket.

Mi lesz a meglévő hitelekkel? – valószínűleg ez az ügyfeleket leginkább érdeklő kérdés. Ezzel kapcsolatban semmi nem fog változni, tulajdonosváltás esetén a hiteleket az eredeti feltételek mellett kell visszafizetni. Pontosan ugyanúgy kell majd törleszteni, mint eddig, még a logó is ugyanaz marad a csekkeken.

Mi lesz a betétetekkel? A megtakarítások esetében sem fognak változást észlelni az ügyfelek, a szerződés szerinti feltételekkel mennek tovább a dolgok.

A jövőbeni hitelek és megtakarítások esetében persze még kérdés, hogy milyen feltételeket kínál majd az állami kézbe kerülő bank. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tegnapi nyilatkozata szerint kiemelten fontos a jelenlegi ügyfélkör megtartása, sőt bővítése, illetve a hitelezés élénkítése. Ebből elvileg kedvező feltételekre számíthatunk.

A Pénzcentrum.hu kevésbé optimista, mondván, hogy a kevesebb versenyző kisebb versenyt is jelent, ami tovább növelheti a már így is magas bankolási költségeket és a hitelkamatokat, illetve valószínűleg nem javít a túl alacsony betéti kamatokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik