Pénzügy

Több milliárd forintnyi valutát halmozhatunk fel

FN24
FN24

2014. 07. 23. 14:59

A Mastercard internetes felmérése szerint a magyar turisták 65 százaléka visz ki csak annyi készpénzt, amennyit fel is használ, a többiek túlbiztosítják magukat, sokszor nem is kevés valutával a zsebükben térnek haza a nyaralásról, annak ellenére, hogy a megkérdezett utazók 97 százaléka visz bankkártyát magával.

Korábban a témában:

A Mastercard internetes, nem reprezentatív felmérése szerint a magyar turisták csaknem egyharmada hétezer forintnak megfelelő összegű valutával tér haza, hét százalékuk pedig nagy címletű bankjegyeket is hazahoz, akár tizenötezer forintnál is nagyobb értékben.

Eölyüs Endre, a MasterCard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója az MTI-hez eljutatott közleményében azt írja, több milliárd forint értékű valuta (és több tonna súlyú aprópénz) fog felhalmozódni polcok, fiókok mélyén, esetleg befőttesüvegekben, ha azzal az Euromonitor felméréssel számol 2014 évre, mely szerint a magyarok 3,5 millió alkalommal terveznek külföldre utazni.

A MasterCard által megkérdezettek 68 százaléka használja többnyire vásárlásra, ritkább esetben készpénzfelvételre a bankkártyáját külföldön.

Tízből hat válaszadó naponta fizetett külföldön bankkártyával, közülük hárman akár naponta többször is. Továbbra is jelentős azonban azoknak az aránya, a megkérdezettek 10 százaléka, akik rendelkeznek ugyan bankkártyával, de azt sem itthon, sem külföldön nem használják szívesen.

A tartózkodókról kiderült nem ismerik a kártyahasználattal kapcsolatos díjakat. Az is előfordul, hogy drágábbnak gondolják a kártyahasználatot a valutaváltásnál és készpénzhasználatnál , annak ellenére, hogy a külföldi bankkártyás vásárlások/fizetések az esetek túlnyomó többségében a kártyabirtokosok számára ugyanúgy díjmentesek, mint itthon.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.