Gazdaság

Változtak a táppénzszámítás szabályai

Július 15-étől változtak a táppénzszámítás szabályai. Rosszabbul azok járhatnak, akik tavaly még jól kerestek, az idén viszont már nem. Fordított helyzetben pedig több lehet a táppénz, mint eddig.

Kapcsolódó cikkek

A táppénz összegét a táppénzjogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért jövedelem napi átlaga alapján kell megállapítani. Az ellátás összege pedig a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának hatvan százaléka akkor, ha valakinek folyamatos, legalább kétévnyi biztosítási ideje van. Ha ennél kevesebb a biztosítási idő, illetve ha valaki kórházba kerül (fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás), akkor mindössze 50 százalék.

Július 15-től az változik, tudtuk meg Futó Gábor tb-szakértőtől, hogy ha valakinek több munkáltatója is volt a figyelembe vehető időszakban, akkor mi alapján történik a számítás. Korábban az összes munkáltatónál elért jövedelmet figyelembe kellett venni, ami bonyolulttá, nehézkessé tette a számítást. Mostantól viszont csak az utolsó munkáltatónál éppen fennálló jogviszony alapján kapott jövedelmet kell figyelembe venni – mondta.

Ezzel jól járhatnak azok, akiknek most van jobb fizetésük, a korábbi időszakhoz képest. És rosszabbul járhatnak, akiknek mondjuk tavaly még volt egy nagyon jól fizető állásuk, az idén meg már sokkal kevesebbet keresnek. Persze annyira nem nagy a mozgástér, hiszen a táppénz legfeljebb a minimálbér duplája lehet, de azért így is érezhető lesz a különbség. Aki viszont már évek óta egy helyen dolgozik, és nem hullámzott a fizetése, az nemigen fog változást észlelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik