Pénzügy

Lecsíp a kormány a 98 százalékos különadóból

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2014. 07. 09. 16:37

A jövedelemszerzéskor hatályos személyi jövedelemadóval és az egészségügyi hozzájárulás összegével csökken a 98 százalékos különadó visszafizetendő összege.

Korábban a témában:

A strasbourgi bíróság és az Alkotmánybíróság döntése alapján a kérelmező a korábban megállapított 98 százalékos különadó összegét visszakapná. Ebben az esetben a 2 millió forint fölötti, különadóval érintett jövedelemrész után semmilyen adót és járulékot nem kellene fizetni. Ez indokolatlan pozitív diszkriminációt jelentene az igazságtalan végkielégítéseket felvevők számára – mondta az MTI-nek Kurucz Éva kormányszóvivő.

Az igazságosság nevében

Ennek elkerülése érdekében a kormány úgy döntött, hogy a 98 százalékos különadó visszafizetendő összegét a jövedelemszerzéskor hatályos személyi jövedelemadóval és az egészségügyi hozzájárulás összegével csökkenti. A kormány álláspontja szerint a korábbi kormányok idején megállapított aránytalan és indokolatlan végkielégítések után olyan terheket kell fizetni, amelyek érvényesítik az igazságosság szempontjait – emelte ki.

Az Országgyűlés 2010-ben a kormány javaslatára döntött a 98 százalékos különadó bevezetéséről, mert „a baloldali kormányok súlyos válságba sodorták Magyarországot, ennek ellenére hatalmas összegű és indokolatlan végkielégítéseket osztottak az akkori vezetők számára. Mindez joggal sértette a magyar emberek igazságérzetét”.

Vissza kell fizetni

Egy kiszivárgott adóhatósági körlevélre hivatkozva az atv.hu azt írja, hogy akadályhegyeket görgetnek azok elé, akik – a strasbourgi bíróság és az Alkotmánybíróság döntései értelmében – vissza akarják igényelni a 98 százalékos különadót.

Az Alkotmánybíróság ugyanis még február 28-án kimondta, hogy a különadó nemzetközi szerződésbe ütközik. A strasbourgi emberi jogi bíróság ezt három magyar ügyben tavaly már szintén megállapította, s egyenként 11 és 25 ezer euró közötti kártérítést ítélt meg, mert a 98 százalékos elvonás sérti az emberi jogok európai egyezményének a tulajdon védelméről szóló rendelkezését. Jelesül azt, hogy mindenkinek joga van javai tiszteletben tartásához, és tulajdonától senkit nem lehet megfosztani.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.