Pénzügy

Pofátlan végkielégítések: pénz nem jár, csak büntetés

Márk Edina
Márk Edina

2014. 07. 09. 15:42

Az adóhatóság beleköt azokba, akik vissza akarják igényelni a 98 százalékos különadót – írja az atv.hu.

Egy kiszivárgott adóhatósági körlevélre hivatkozva az atv.hu azt írja, hogy akadályhegyeket görgetnek azok elé, akik – a strasbourgi bíróság és az Alkotmánybíróság döntései értelmében – vissza akarják igényelni a 98 százalékos különadót. A körlevél szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium azon az állásponton van, hogy a különadó visszatérítésre adóhatósági eljárásban nincs lehetőség, a NAV-nak minden önellenőrzést kötelezően ellenőriznie kell, meg kell állapítani a jogosulatlan adó-visszaigénylést és szankcionálni, azaz bírságolni is kell az érintettet.

Pedig az Alkotmánybíróság február 28-án kimondta, hogy a különadó nemzetközi szerződésbe ütközik. A strasbourgi emberi jogi bíróság ezt három magyar ügyben tavaly már szintén megállapította, s egyenként 11 és 25 ezer euró közötti kártérítést ítélt meg, mert a 98 százalékos elvonás sérti az emberi jogok európai egyezményének a tulajdon védelméről szóló rendelkezését, jelesül azt, hogy mindenkinek joga van javai tiszteletben tartásához, és tulajdonától senkit nem lehet megfosztani.

Karsai Dániel ügyvéd, aki elsőként nyert pert Strasbourgban a különadó ügyében, az atv.hu-nak adott nyilatkozatában „több mint elfogadhatlannak” nevezte a körlevél tartalmát. Szerinte hibásan értelmezik az AB határozatát, ráadásul – egy jogállamban megengedhtetlen módon – elrendelik azok megbüntetését, akik teljesen jogszerűen visszakérik a különadót.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.