Pénzügy

Problémája van? Örüljön neki!

FN24
FN24

2014. 06. 15. 14:40

Íme, 5 olyan érv, amely megmutatja, miért lehetünk hálásak, ha nem problémamentes a munkánk.

Korábban a témában:

A problémákat nem szeretjük. Se a munkában, se a magánéletben. Valahol mindnyájunk álma „a problémamentes állás”. Pedig ha belegondolunk, a megoldandó dolgok visznek előre minket.

Ezért is írja a Profession.hu, hogy amikor belebotlunk egy kihívásba, akkor a fejünkben váltsuk át azt a kapcsolót, ami menekülésre késztetne. Íme, ők hogyan foglalták össze, miért érdemes örülni a problémáknak:

1. Megmutatja küldetésünket

Mindenkinek van saját célja, ha úgy tetszik életfeladata, amiért nap, mint nap dolgozik, tanul, képzi és fejleszti önmagát. A nehézség az egyedüli eszköz, amivel a kijelölt életút felfedezhető, bejárható átélhető.

2. Megoldásával kiteljesedünk

Az ellenállás leküzdése nyújt lehetőséget személyiségünk fejlesztésére, hasonlóan, mint amikor sportolás közben izmainkat fejlesztjük. Agyunk is hasonló elven működik ugyanis, mint az izmaink: új ismeretek megszerzésével, problémamegoldással tudjuk jó kondiban tartani.

3. Rákényszerít új utak keresésére

Egy probléma azért probléma, mert valami nem sikerült, valami nem működik, vagy a meglévő megoldás nem kielégítő számunkra. A kudarc valójában rávesz bennünket, hogy jobb módszereken kezdjünk el gondolkodni.

4. Tanítani akar valamit

A problémát azért kapjuk, mert általa valamit meg kell tanulnunk. Ha megoldottuk, továbbléphetünk, egy magasabb szintre. Ha nem sikerül, vagy nem akarunk róla tudomást venni, akkor viszont számíthatunk rá, hogy kis idő múlva újra megkapjuk, csak erősebb kivitelben.

5. Kigyógyít a jellemhibákból

Mária Terézia például tisztában volt ezzel. Bölcsességét mutatja, hogy Sylva-Tarouca grófot felkérte az “uralkodó hivatalos kritikusa” szerepre. Nem véletlenül tette ezt, hanem azért, hogy megtudja, milyen hibái vannak, és képes legyen kijavítani ezeket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.