Pénzügy

Nyugdíj: a többség 50-100 ezer forintra számíthat

FN24
FN24

2014. 06. 12. 17:00

A jelenleg jogszabályok és egy nyugdíjkalkulátor adatai alapján az emberek felének nem megy e fölé az öregkori állami ellátása. Sokan továbbdolgoznának a korhatár elérése után is.

Korábban a témában:

Az Aegon Magyarország friss felmérése ismertetésekor számolt be arról, hogy speciális online nyugdíjkalkulátort készítettek, melynek segítségével bárki kiszámolhatja, hogy körülbelül mekkora nyugellátásra számíthat, és mekkora összeget kell félretennie, hogy a mostani igényeinek megfelelő nyugdíjas éveket biztosíthasson saját maga számára.

És közben…

Nyugdíj: a többségnek 100 ezer forint alatt lesz

Mint a biztositasiszemle.hu megírta, a sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy idén január-május között mintegy 62 ezren végeztek kalkulációt, többségük 34-53 közötti. Ez alapján a legtöbb látogató (43 százalék) 50 001-100 000 forint közötti öregségi nyugdíjra számíthat a jelenlegi jogszabályok alapján, 14 százaléknak pedig az 50 ezer forintra sem fogja elérni az ellátása.

Inkább továbbdolgoznának

Az Aegon 15 országra kiterjedő felmérése szerint egyébként a munkavállalók csak 32 százaléka menne azonnal és végleg nyugdíjba, amint elérte a nyugdíjkorhatárt. Többségük azonban (46 százalékuk) szívesen dolgozna tovább, részmunkaidőben.

Miközben…

Magyarországon a felmérés alapján ennél nagyobb arányban, az aktívak 38 százaléka választaná az azonnali nyugdíjat a korhatár elérésekor, s kicsivel kevesebben, 43 százaléknyian dolgoznának csak tovább. Persze, a nyugdíj melletti munkának határt szab az egészségi állapot, illetve a munkaerőpiac.

De kevés a lehetőség

Jelenleg a munkáltatók csupán 23 százaléka teszi lehetővé, hogy az alkalmazottak a nyugdíjkorhatár elérését követően részmunkaidőben folytassák a munkát és csak 12 százalékuk biztosít átképzést.

Az alkalmazottak 52 százaléka szerint a munkaadójuk nem ad elég információt vagy támogatást, ami segítene a munkavállalóknak átlépni a nyugdíjas évekbe.

No és…

Kevéssé vagyunk felkészülve rá, hogy nyugdíjba menjünk

A felmérés végeredménye a nyugdíj felkészültségi index volt, amely a nyugdíjra való felkészülés mértékét határozza meg. Vagyis azt, hogy ki mennyire vállal személyesen felelősséget a nyugdíjaskori jövedelméért, hogy mennyire tudatosan tervezi a nyugdíját, hogy milyen a pénzügyi ismeretei ebben a témában, milyen mélységben tervez, mennyire felkészült anyagilag az inaktív időszakra, és hogy mekkora tartaléka van a jövedelemkiesés pótlására.

A magyar index 2012-ben 5,2, tavaly 4,9 míg idén 5,98 pont volt (a maximum 10 lenne). A legtöbb pontot India érte el, de a 7 pont a városi népesség véleményét tükrözi, és nem éri el a jónak mondható 8 pontos határt.

Megoldás persze a sokat hangoztatott öngondoskodás lenne. Csakhogy a háztartásokra nehezedő anyagi terhek miatt sokan nem képesek (eleget) félretenni a nyugdíjukra. Az alkalmazottaknak csupán 28 százaléka állítja magáról, hogy eleget takarít meg a nyugdíjas éveire.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.