Pénzügy

Magánnyugdíj: a maradék is beragadhat

Jelen pillanatban csak az örököseink juthatnak hozzá egyszerűen a magánnyugdíjvagyonunkhoz.

Rossz hír a magánnyugdíjkasszákban maradók számára, hogy jogszabályi hiányosságok miatt nem biztos, hogy valaha látnak is egyetlen forintot megtakarításukból – írja a Világgazdaság. A probléma 62 ezer embert érint, akik összesen csaknem 195 milliárd forintnyi megtakarítással rendelkeznek az MNB adatai szerint. Az egy főre eső számlaegyenleg jelenleg meghaladja a 3,1 millió forintot, vagyis nem kicsi a tét.

Nyugdíjszámítás

Van is, meg nincs is

A probléma a lap szerint az, hogy hatályos jogszabályok szerint 180 havi tagsági jogviszony után egy összegben már nem vehetik fel a pénztártagok a megtakarításukat, csak járadék formájában. Életjáradékot viszont a pénztárak nem tudnak szolgáltatni, és vásárolni sem tudnak biztosítóktól, mivel ilyen szolgáltatás nem érhető el a piacon.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint járadékszolgáltatás nem is történt eddig a kasszák történetében, az egyösszegű folyósítások volumene pedig folyamatosan csökken. 2012 első három hónapjában még 511 millió, tavaly az első negyedévben már csak 113 millió, az idén pedig csak 39 millió forintot fizettek ki az intézmények. Hamarosan azonban ez az összeg – ahogy nő a pénztárban töltött idő – le fog nullázódni.

Egy választás marad

Ha az érintettek teljes nyugdíjat szeretnének, akkor vissza kell lépniük az egypilléres rendszerbe, hogy százszázalékos állami nyugdíjra szerezzenek jogosultságot. Jelenleg a magánnyugdíjat csak az örökösök vehetik fel a pénztártag halála esetén. Ők is csak akkor persze, ha megmaradnak az intézmények. Az államosítás előtt még 19 pénztár volt a piacon, a szereplők száma azonban hamarosan négyre csökken.

Rettegünk az öregkortól

Pedig jó hozamokat kínálnak: az idén a megmaradt pénztáraknál a nyugdíjalapok május 26-ig 1,22-5,78 százalékos hozamot értek el, ami évesítve körülbelül 3-14,5 százalékos teljesítményt jelent – írja a Világgazdaság. A pénztárakat sokat támadták a 2008-as negatív hozamok miatt, azóta viszont minden évben pozitív lett a befektetéseik eredménye, sőt reálhozamot értek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik