Pénzügy

Devizahitelek: elengednék az adósság egy részét

Mivel a nemfizetők adóssága átlag 30 százalékkal nagyobb, mint az ingatlanuk értéke, az MNB hitelelengedést javasol. De csak feltételekkel. És a rendesen fizetők terhein is könnyítenének még.

A Magyar Nemzeti Bank stabilitási jelentésében kitér a devizahitelesek problémájának rendezésére, külön a rendben fizető és külön a nemfizető adósokéra is – írta az Azénpénzem.hu.

Nemrégiben

A nemfizetőknél a hitelelengedés is szóba jöhetne

A jelentés szerint a devizaalapú jelzáloghiteleknél átlagosan 30 százalékkal nagyobb a fennálló tőketartozás, mint maga az ingatlanfedezet értéke. A jegybank úgy látja, hogy ezeknél a hiteleknél is helyre kellene állítani a fizetőképességet és hajlandóságot.

Ehhez egyedi átstrukturálást és részleges adósságelengedést javasolnak, azzal a feltétellel, hogy az adós rendesen fizeti a csökkentett részleteket.

Akik rendesen fizetnek

Ezeknél a devizaadósoknál a jelentés az árfolyamgát kiterjesztését és a banki erőfölény korlátozását szorgalmazná.

Az árfolyamgátnál meghosszabbítanák a kedvezményes törlesztést, akár a futamidő végéig is. Az erőfölény alkalmazásán az egyoldalú kamatemeléseket és az árfolyamrést értik. AZ MNB átlátható árazást várna el, vagy legalább 5 évre rögzített hitelkamatokat. (Az új jelzáloghiteleknél már évek óta él ez a szabály.)

Együtt kell kezelni

Külön nyomatékosították, hogy a nem teljesítő és a teljesítő devizaadósok problémáját együtt kell kezelni. Mégpedig azért, mert az MNB szerint ha csak a nem teljesítőknél avatkoznak be, az csökkentené a fizetési hajlandóságot. Kvázi azokat igazolná, akik korábban felhagytak a fizetéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik