Pénzügy

120 ezer bajbajutott menekülhet meg idén

Év végéig összesen 25 ezer bedőlt hiteles ajánlhatja fel lakását a Nemzeti Eszközkezelőnek. Akik már bent vannak a programban, azok negyedének van újra fizetési problémája.

A NET

Április végéig 19 ezer ingatlant ajánlottak fel a bajba került devizahitelesek a Nemzeti Eszközkezelőnek (NET) megvételre, és mintegy 80-90 ezer ember lakhatása oldódott meg így, hogy saját lakásukban maradhattak.

Az év végéig 25 ezerre nőhet a felajánlott ingatlanok, és 120 ezerre a megmentett lakók száma – írta az Azénpénzem.hu.

Több tízmilliárdos tehertől szabadultak

A felajánlott ingatlanok kevesebb mint felét már meg is vásárolta az eszközkezelő, összesen 27,5 milliárd forintért. Cserébe a bankok 60 milliárd forintnyi hitelt engedtek el az adósoknak, akik a 13 milliárd forintnyi végrehajtási díj megfizetése alól is mentesültek.

A NET-program célja a súlyosan eladósodott családok lakhatásának hosszú távú biztosítása. Lényege, hogy az adósok ingatlanát az állam megvásárolja és azt a korábbi tulajdonos és családja számára határozatlan időre bérbe adja. A program 2012. januárjában indult.

Vannak, akiknek így is nehéz

Az eszközkezelőhöz került ingatlanoknál egyébként havi 9294 forint a bérleti díj. S mint a lapnak a NET vezérigazgatója elmondta, a vártnál kevesebben, mintegy 25 százaléknyian vannak csak elmaradásban vele. Viszont sokaknak rezsitartozásuk is van már.

Eddig mintegy 50-60 szerződést mondott fel csak a NET, de az év végéig ebből több százra nőhet.

Az újra bajba kerülők azonban így sem kerülnek az utcára. Amennyiben együttműködnek, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Református szeretetszolgálat útján mentorprogrammal segítik őket az adósság visszafizetésében, amit egy év alatt kell vállalniuk – írta a portál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik