panel (panel)
Pénzügy

Egyre több lakásban lehet főbérlő az állam

A fejlesztési miniszter szerint az év végére 25 ezer lakás kerülhet a Nemzeti Eszközkezelőhöz.

Eddig 15 ezer lakást ajánlottak fel a jelzáloghiteleiket törleszteni nem tudó tulajdonosok a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-nek (NET), az idei év végére azonban a nemzeti fejlesztési miniszter szerint ez a szám eléri a 25 ezret. Ezzel 100-120 ezer ember lakhatása oldódik meg tartósan – mondta Németh Lászlóné pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Tavaly év elején még csak 13 ezer lakásra számított az eszközkezelő.

3.5-4 hónap az átfutási idő

A legtöbb felajánlás az ország keleti részéből érkezett: Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből 1500, Szabolcs-Szatmár-Beregből pedig 1300 lakást ajánlottak fel a NET-nek megvételre a bajba került, devizahiteleiket törleszteni nem tudó ingatlantulajdonosok.
A vásárlás átfutási ideje 3,5-4 hónap, de a felajánlástól már szünetel a banki végrehajtás – mondta el Csillag Tamás, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vezérigazgatója.

Nemzeti Eszközkezelő Zrt.

A szervezetet 2011 őszén hozták létre, és 2012 májusában sikerült megkötni az első bérleti szerződéseket azokkal a devizahitelesekkel, akik nem tudták fizetni a törlesztőrészleteiket. A konstrukció lényege, hogy az állam megvásárolja a felajánlott lakást, így a volt tulajdonos bérlőként bennmaradhat. Vagyis nem kerül az utcára amiatt, hogy nem tudja fizetni a devizahitele törlesztését. 2013 áprilisában kissé lazítottak a szabályokon, így már azok is felajánlhatják az ingatlanukat az államnak megvételre, akiknek 180 napon túli tartozásuk van. Továbbá a fővárosban és a megyei jogú városokban 10 millióról 15 millióra emelték a felajánlható ingatlanok forgalmi értékét. A visszavásárlási határidőt pedig 2-ről 5 évre emelték.

Csillag Tamás hozzátette, hogy a 2011-es indulás után azért volt lassú a felfutás, mert – az adminisztráció kiépítése mellett – gondoskodni kellett a megvásárolt lakások kezeléséről is. Ezt a feladatot a MÁV Ingatlankezelő Kft. végzi, így nem nulláról kellett megszervezni ezt a feladatot – tette hozzá a vezérigazgató. Ma már havi 1500 lakás eladási felajánlása érkezik a társasághoz.

NET-esek

Még így is fizetési gondokkal küzdenek

Az MTI kérdésére, hogy elegendő-e a lakások kezelésére a 9400 forintos átlagos havi lakbér, Csillag Tamás azt mondta, ennek eldöntéséhez még egy év tapasztalatra van szükség.

Az alacsonynak mondható lakbér ellenére a volt tulajdonosok – most határozatlan idejű bérlők – egyharmada fizetési nehézséggel küzd a miniszter tájékoztatása szerint, de egy új jogszabályi lehetőség nekik is segít. Amennyiben a hátralék meghaladja a félévi lakbért, úgy egyéves határozott idejű szerződést köt az eszközkezelő a bérlővel, amelyben meghatározzák a hátralék törlesztési ütemét.

Ennyibe kerül

Németh Lászlóné elmondta azt is, hogy a múlt évben tett felajánlásokra 23,5 milliárd forintot költött az eszközkezelő, így a költségvetésben a 33 milliárd előirányzatból megmaradt részt a kormány átcsoportosította. Az idei, további 10 ezer lakás megvásárlására viszont 37 milliárd forint szerepel a költségvetésben.

A miniszter bejelentette, hogy a jövőben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában lévő, örökös nélküli lakásokat is megkapja az eszközkezelő. Csillag Tamás ezt egy olyan puffernek nevezte, amelybe azok költözhetnek tovább, akik az eredeti lakásuk bérét nem tudják fizetni.

Így alkuszik meg az állam a bankokkal

A jogszabály szerint az eszközkezelő az eredeti forgalmi érték 55 százalékáért vásárolja meg a lakást a fővárosban és a vidéki városokban, 50 százalékon az egyéb városokban és 35 százalékon a kisebb településeken. Az arány független attól, hogy mekkora a hitel a lakáson. Amennyiben a vételárat a bank elfogadja, akkor az eszközkezelő lesz a lakás tulajdonosa, és azt bérbe adja a korábbi tulajdonosának.

Győr kormánypárti polgármestere, a helyi kórház kardiológiai osztályának vezetője igazi fenegyerek, elmondása szerint eddig mégsem kapott soha feddést pártja vezetőitől. Az interjúban szó esik papagájokról, 3:20-as bluesról, Törőcsikről és Nyilasiról, a lex Dézsiről, sőt még egy ellenzéki politikusról is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.