Pénzügy

Fejlámpát a kertésznek!

FN24
Dóra Melinda TündeFN24

2014. 05. 11. 07:00

42 négyzetméter terület a kert hátsó részében – nem tűnik soknak, de akár egy egész család számára elegendő zöldséget termeszthetünk rajta. Sorozatunkban ahhoz adunk ötleteket, hogyan.

Korábban a témában:

Még pár nap, és elmúlik az utolsó menetrendszerű hideghullám a kertünk felett, távozik az összes fagyosszent. Ez azt jelenti, hogy most fogunk turbófokozatba kapcsolni: jön a paradicsomok, paprikák és padlizsánok kiültetése, költözhetnek ki az uborkák, vethetjük a tököket, eljött a nagy növények ideje.

Május az a hónap, amikor minden kertész megérti annak a mondatnak az erdetét: látástól vakulásig. Ugyanis annyi a tennivaló, hogy az ember könnyen fejlámpás kerti munkában találja magát. A legegyszerűbb a példakertünk tervein bemutatni.

Paradicsomi állapot

Az első ágyásba kikerülhetnek végre a paradicsomok, ha nem szánta rá magát korábban a kiültetésre. A paradicsomoknál sokféle tőtávolságot alkalmaznak: az olaszok van, hogy 20 centire ültetik a töveket egymástól, de nálunk inkább a 30-50 centi a szokásos. A kötözött, metszett típusnak a 30, a szabadon burjánzóaknak az 50. Én mondjuk a koktélparadicsomokat viszonylag közel ültetem, a kis sárgadinnye-méretű paradicsomokat termő ökörszív-fajtákat viszont nagyobb távolságra. A paradicsomok kiültetéséről ebben a cikkben lehet olvasni részletesen.

Rukkolátalanításkodás

A példakertünk ágyásában eddig a rukkola nőtt a paradicsomok helyén. A rukkolának már nincs túl sok hátra, mivel a hosszabbodó nap és a hirtelen hőmérsékletváltozások miatt már könnyen felmagzik. Ez mondjuk nem katasztrófa: meg lehet enni a virágjait is, s vissza lehet vágni a szárát, s akkor új leveleket hoz. De jó eséllyel innetől kezdve már elég könnyen újra magszárba szökken, hisz a növény a különböző stresszhatások miatt már szaporodó üzemmódban van. Szóval ne sajnáljuk azt a pár rukkolatövet, amitől megválunk a paradicsomok kedvéért.

Paprika és tök

A második ágyásba kikerülhetnek a paprikák is, lehetőleg azért még fátyolfólia alá. A paprika és a paradicsom alá tegyünk egy jó nagy adag (kb egy vödörnyi) komposztot, hadd legyen könnyű dolguk a nagybetűs Életben. A második ágyásban már jókora lesz a cukkíni, ha áprilisban kiültettük. A fóliasátorban, ahova én tettem egyelőre, mindenesetre már akkora, hogy egy fél óvodányi gyerek el tudna bújni a levelei között. A cukkínivel egyébként még nem vagyunk elkésve, lehet akár vetni, akár kikelteni a magot bent és kiültetni a pár nap alatt combosra hízott palántát.

Pihenős helyszínek

Ilyentájt már szépen nődögélget a krumpli, a borsó nálam már veszettül virágzik is. Egy-két hét és meglesz az első maréknyi bébi borsó, nyamm. Az első ízes, lédús epreket az én kertemben már szedni lehet, igaz, fátyolfólia alatt, mulcsfóliázva voltak egész télen.

Ami a 6. és 7. ágyás bokorbabjait illeti, ezek vetése is épp elfér még, ha gyorsan cselekszünk. Ügyelni kell a kelesztő öntözésére, mert különben hiányosan kel majd ki.

Bogaras növények

A hatodik ágyásba kerül még pár tő padlizsán is, bár azzal azért érdemes lehet megvárni a jövő hét végét, annyira melegigényes jószág. A padlizsán takarásával különösen érdemes foglalkozni, ugyanis a burgonyabogarak még a burgonyánál is jobban szeretik ezeket a tökféléket és hatalmas pusztítást tudnak végezni. Én őszintén szólva egy akkus morzsaporszívóval szoktam ellenük harcolni, ha megjelennek. A megoldás egyetlen hátránya, hogy a végén van egy csomó bogár a morzsaporszívóban. Én vízbe szoktam végül fojtani őket és a vízet a burgonya és a padlizsán tövére locsolom. Nem hinném, hogy segít elriasztani a következő adag bogarat, egyszerűen jól esik, mintha halott ellenség fejét tűzném ki elrettentésképp a várfalra. A krumplibogarak a levelek fonákjára teszik az élénksárga petéiket, azokat mindenképp célszerű eltávolítani.

Terjeszkedő nagyhatalmak

A példakertben nem szerepel tök és dinnye, mert azek elég helyigényes növények. Pontosabban két fajta tök van: az indás és a guggonülő. Indás például a nagydobosi sűtőtök, a legtöbb dinnye és a hokkaidó-tök, míg guggonülő tök a nyári tök és azon belül a fehér gyalulnivaló tök és a cukkíni is. Ez a családi ház veteményese szempontjából annyit jelent: ha kevés a hely, akkor pont elég lesz 2-3 tök és cukkíni. Ha pedig van növényenként 4-5 további szabad négyzetméter, akkor oda érdemes lehet egy sütőtököt vagy dinnyét telepíteni. Ezek azonban elég vízigényesek, gondoskodni kell öntözésükről. A cukkíni jobban bírja az elhanyagolást, talán kisebb zöldtömege miatt is.

Eddigi a sorozatban megjelent cikkek

Van 28 szabad négyzetmétere? Őrült sok pénzt ér! – FN24 Ebben a részben van egy számítás azzal kapcsolatban, hogy megéri-e a kertészkedés a vásárlással szemben. A válasz: IGEN.

Így lehetezer kiló zöldsége a kertjéből – FN24 Ebben a részben a felmerült kérdésekre válaszolva készítettem egy éves tervet egy példakertre, plusz hozamokat becsültem. A márciusi vetéseket is részleteztem.

Zöldséget termesztene? Akkor dobja el a kapát! – FN24 Ebben a részben arról van szó, milyen módszerekkel is érhető el ez a viszonylag nagy hozam.

20-30 kiló zöldséget szüretelhet egyetlen négyzetméterről – FN24 Ebben a részben pedig egy ágyásom egy évén mutattam be, hogyan lehet egy helyről 5-6 kör zöldséget is learatni.

A növény, amelynek hullájából él a többi – FN24 Ebben a részben a borsóról volt főleg szó, de kiderülnek az áprilisi vetési terv részletei is.

Így arat,aki jól vet – FN24 Ebben a részben a vetés trükkjeiről volt szó.

Van kertje? Enélkül nem ér semmit – FN24 Majdnem minden a paradicsomokról

Színarany potyog az égből, csak össze kell gyűjtenie! – FN24 Az esőről és az öntözésről

Fejlámpát a kertésznek! – FN24 A májusi vetni- és ültetnivalókról

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Cropped image of young couple is lying on bed. Close up of male and female feet. Loving couple is lying on bed under blanket covered by small red paper hearts. Saint Valentines Day.

Minden, amitől jobb lehet a szex

Kommentek

Budapest, 2017. július 29.
A későbbi második helyezett Hosszú Katinka a női 200 méteres hátúszás döntője előtt a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 29-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.