Pénzügy

Színarany potyog az égből, csak össze kell gyűjtenie!

42 négyzetméter terület a kert hátsó részében – nem tűnik soknak, de akár egy egész család számára elegendő zöldséget termeszthetünk rajta. Sorozatunkban ahhoz adunk ötleteket, hogyan.

Esik az eső. Május van. A kertészkedőknek ez a mondat mást jelent, mint a többi embernek. Bosszakodunk persze az elúszott kirándulás miatt, de közben dörzsöljük a tenyerünket, hogy most épp mennyi munkát és pénzt spórol meg nekünk a természet. 42 négyzetméter nem tűnik nagy területnek, de ha öntözőkannával kell kihordani rá a vizet, vagy türelmesen engedni rá nap nap után a slagból, akkor bizony hatalmasnak tűnik.

A mondás, hogy a májusi eső aranyat ér, ráadásul egy másik nagy igazságot is összefoglal: slaggal soha nem fogunk tudni olyan jól locsolni, mint ha leesik egy kiadós eső. Elpárolog, felverjük a sarat, nem elég lágy a vezetékes víz és túl hideg is, nem is jut ki egyenletesen. Ezekben az eső mind jobb.

Tavasszal pedig minden valamirevaló (centiméterben, nem milliméterben mérhető) esőzés érték. Ilyenkor fejlődnek igazán a legfontosabb növényeink – paradicsom, paprika, borsó – de még nem nyúlik olyan mélyre a talajban a gyökerük, ahol szinte mindig van víz.

Az igazi esős évszak

A legtöbb ember, ha megkérdezik róla, hogy melyik az esős évszak, azt mondaná: az ősz. Ám valójában Magyarországon nem ez a helyzet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint 1970 és 2000 között messze a nyarak voltak a legcsapadékosabbak, s az ősz csak 2 millimétert ver rá a tavaszra. A tél pedig nálunk száraz.

Évszak            Évtizedes átlag

Tavasz: 136mm

Nyár: 189mm

Ősz: 138mm

Tél: 104mm

Mikor hiányzik igazán a víz?

Hát ezért pánikolnak a gazdák, amikor aszályos a nyár. Akkor nem esik semmi, amikor a legtöbbnek kéne esnie. Ám ha tavasszal jó alaposan esik, akkor legalább a legkritikusabb folyamathoz, a mag kikeléséhez elég lesz a víz. Az ipari mezőgazdaságban a magot olyan mélyre vetik, amilyen mélyen nedves a talaja. Ám ha nagyon mélyre kell vetni, akkor a magban tárolt energiát feléli a növény, míg feltolja maga fölött a földet. (Képzeljük el, mekkora erőt kell itt kifejteni: a súlyuk sokszorosát kell felemelni és széthajítani, hogy kijussanak a tápláló napfényig.)

De ettől a kiskertünkben nem kell tartani: mi minden vetés után – ha nem esik az eső – öntözzük meg naponta esőztető fokozaton a friss vetés helyét, és nem lesz gond. Ezen kívül a virágzás és a termésnevelés időszakában kell különösen odafigyelni, hogy ne legyen szomjasak a zöldségeink.

Ám az, hogy most mennyi eső esik, számos módon meghatározza a termésünket. A talaj mélyebb rétegei tárolják nekünk a vizet: a bőséges tavaszi égi áldás nyárra is megkönnyíti a dolgunkat. Sőt, a mostani esőzést fogja dicsérni a jövő évi gyümölcstermés is, mert a talaj idei vízellátottságán múlik, hogy a növény mennyi virágrügyet fejleszt.

De mennyi az elég?

Ahhoz, hogy a zöldség jól nőjön, körülbelül 7-800 mm csapadékra van szüksége egy évben. Nálunk az éves átlag 500-750 mm az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint. Tehát szinte biztosan öntözni kell. (Plána, ha megérkezik a most már szinte menetrendszerű nyárközepi aszály.)

A különböző növények vízigénye eltérő, de nagy általánosságban azt lehet mondani: ha négyzetméterenként heti 20 liter vizet kap a veteményesünk, akkor nem lövünk nagyon mellé.

A kelesztőöntözéstől eltekintve inkább csak 2-3 naponta öntözzünk 10 litert, ne naponta 3 litert. Ha meleg van, vagy nem esett az eső, akkor ennél még akár jóval több vízre is szükség lehet a gyors párolgás miatt. De például a paradicsomot lehet, hogy nagyobb korában már egyáltalán nem akarjuk majd öntözni.

Mit kívánnak tőlünk a növények?

Brutális öntözési igényű növények (kb heti 20-30 liter, nyáron akár több is):

Paprika

Uborka

Zukkíni

Padlizsán

Tök

Szárzeller

Póréhagyma

 

Közepes öntözési igényűek (kb heti 15-20 liter):

Áprilisi-májusi ültetésű borsó

Hagyma

Répa

Tavaszi ültetésű saláta

Kukorica

Brokkoli

Karfiol

Káposzta

Tavaszi ültetésű spenót

Bab

Krumpli

Fokhagyma

Paradicsom

Nyári karalábé

 

Öntözés nélkül is megúszható elvben:

Helyben vetett paradicsom

Őszi ültetésű spenót

Őszi ültetésű saláta

Őszi ültetésű hagymák

Őszi ültetésű fokhagyma

Február-márciusi ültetésű borsó

Csicsóka

Káposzta, ha nem baj, hogy nem kemény a feje

Tavaszi karalábé

Az öntözési igényt valójában az is meghatározza, hogy mikor van az adott növény szezonja: vagyis a tavasszal termő borsónak nem kell olyan száraz melegben lombtömeget és vízzel teli termést nevelnie, mint szegény tököknek.

Eddigi a sorozatban megjelent cikkek

Van 28 szabad négyzetmétere? Őrült sok pénzt ér! – FN24 Ebben a részben van egy számítás azzal kapcsolatban, hogy megéri-e a kertészkedés a vásárlással szemben. A válasz: IGEN.

Így lehetezer kiló zöldsége a kertjéből – FN24 Ebben a részben a felmerült kérdésekre válaszolva készítettem egy éves tervet egy példakertre, plusz hozamokat becsültem. A márciusi vetéseket is részleteztem.

Zöldséget termesztene? Akkor dobja el a kapát! – FN24 Ebben a részben arról van szó, milyen módszerekkel is érhető el ez a viszonylag nagy hozam.

20-30 kiló zöldséget szüretelhet egyetlen négyzetméterről – FN24 Ebben a részben pedig egy ágyásom egy évén mutattam be, hogyan lehet egy helyről 5-6 kör zöldséget is learatni.

A növény, amelynek hullájából él a többi – FN24 Ebben a részben a borsóról volt főleg szó, de kiderülnek az áprilisi vetési terv részletei is.

Így arat,aki jól vet – FN24 Ebben a részben a vetés trükkjeiről volt szó.

Van kertje? Enélkül nem ér semmit – FN24 Majdnem minden a paradicsomokról

Színarany potyog az égből, csak össze kell gyűjtenie! – FN24 Az esőről és az öntözésről

Fejlámpát a kertésznek! – FN24 A májusi vetni- és ültetnivalókról

Ajánlott videó

Olvasói sztorik