Pénzügy

Ha ezt tapasztalja, sürgősen váltson munkahelyet!

A rossz főnök óriási visszahúzó erő tud lenni a munkavégzésnél. Íme 20 jel arra, hogy az ön feljebbvalója ebbe a kategóriába tartozik. Szavazás is van!

A Forbes magazin összeállítása szerint a mai világban a munkavállalók rendszerint a “legerősebb elve” alapján kerülhetnek be és maradhatnak pozícióban. Az álláshirdetések többsége önálló munkavégzést, felelősségvállalást és kreativitást vár el a dolgozóktól. Ehhez pedig ideális esetben a főnök támogatást és fejlődési lehetőségeket nyújt – derül ki a Profession.hu szemléjéből.

Ideális esetben. És mi jelzi, ha nem a legjobb a főnökünk, így a munkahelyünk sem? Íme a 20 legtipikusabb jel, rossz a főnökünk, ha:

1. Mindig negatív

Számára a pohár mindig üres. Letöri a kollégák lelkesedését és lassan leszoktat arról, hogy új ötletekkel álljunk elő, vagy új lehetőségeket keressünk.

2. Soha nem biztat

Vele az a gond, hogy nem ösztönöz rá, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból. S ha így tesz, azzal nem végzi megfelelően a feladatát. Ennek gyakran az áll a hátterében, hogy ő maga érzi fenyegetve saját magát. Vagyis attól tart, hogy valaki az útjába áll és esetleg felülmúlja őt.

3. Hálátlan

Jellemzően nem értékeli tudásunkat és szorgalmunkat, és nem veszi a fáradtságot, hogy egy jól elvégzett feladat után azt mondja: “köszönöm”. A Forbes szakértője szerint megdöbbentő, hogy milyen sok vezető mulasztja el a pozitív visszajelzést, és veszi magától értetődőnek a kiváló eredményt.

4. Nagyigényű

Arról ismerhetjük meg, hogy túl sokat követel, mert nem érti a munkánk lényegét és képtelen hatékonyan delegálni feladatokat. Az ilyen főnök kezelése önmagában egy teljes munkaidős “állás”, hiszen a vezető feladatait és a csapat munkájának összehangolását is a beosztottaknak kell ellátni.

5. Mindent irányítani akar

Ez azt jelzi, hogy nem bízik beosztottjaiban. Nem enged teret annak, hogy szabadon gondolkodjunk a ránk bízott feladatkörben.

Fotó: Thinkstock

6. Manipulál

Vagyis lelkesítő ígéreteket tesz, majd később nem váltja azokat valóra, és ezzel csalódást okoz. Befolyásolni akarja alkalmazottait. Ha az elképzeléseit csak úgy tudja véghezvinni, hogy hamis ígéreteket tesz és kijátssza egymás ellen a munkatársakat, azzal rengeteget árt a szervezetnek.

7. Bizonytalan

Aki nem bízik saját magában, képtelen vezetni a beosztottakat. Ismertetőjele, hogy ellopja kollégái ötleteit és azokat sajátjaként adja elő, hogy ily módon megőrizze tekintélyét. Könnyen válnak vezetőkből követőkké, ez pedig nem kedvez az egészséges főnök-beosztott viszonynak.

8. Nem vállal felelősséget

Számára a vezetés azt jelenti, hogy másokra hárítja azokat a problémákat, amelyeket neki kellene megoldania. Ezzel elveszíti becsületét az alkalmazottak szemében és nyilváncalóvá teszi, hogy inkább elbújik, nehogy ki kelljen állni maga vagy mások mellett.

9. Szervezetlen

Ő az, aki hajlamos a beosztottjait kockázatos szituációkba keverni. Mert nem képes rendszerezetten gondolkodni és teendői káoszba fulladnak.

10. Mindentudó

Általában azokra jellemző, akiknek nincs kreativitásuk vagy eredeti gondolatuk a dolgokról. Főleg könyvekből vagy előadásokból tájékozódnak és ezt a tudást sajátjukként adják elő. Gondolataik önmaguk körül forognak és nem engednek teret a szabad vélemény-nyilvánításnak.

11. Céltalan

Az ilyen vezetőnek nincs elképzelése arról, hogy hová tart a cég és pontosan mit és milyen lépésekkel kellene megvalósítani. Nem képes megújítani és felfrissíteni a vállalatot és a munkatársakat sem.

12. Döntésképtelen

Túl sok ember tanácsát kéri egy-egy döntés meghozatala előtt, vagy éppen úgy érzi, senkihez nem fordulhat dilemmáival. A munkatársakat ez elkedvetleníti, mert azt látják, hogy főnökük nem alkalmas a feladatára.

13. Alkalmatlan

Ha a vezetőben nincs meg az a tudás és kompetencia, mely a pozíció betöltéséhez nélkülözhetetlen, a kollégák nem tudnak az ügyfelek felé olyan erős személyiségre hivatkozni, akire büszkék lehetnének.

14. Bizalmatlan

Ismertetőjele, hogy minden döntésünket és eredményünket megkérdőjelezi. Ennek oka, hogy kétségei vannak saját képességeivel kapcsolatban és bizonytalan. A munkatársak folyamatosan megfigyelés alatt érzik magukat.

15. Rossz hallgatóság

Az előtte álló lehetőségeket nem veszi észre, mert nem szán időt rá, hogy meghallgassa a munkatársak meglátásait vagy kritikáit. A beosztottak úgy érzik, hogy véleményük nem számít.

16. Hanyag

Jellemzője, hogy nem figyel a részletekre. Nem veszi észre a valódi teljesítményt, és felületesen ítél, amikor a karrierünkről van szó.

17. Szavahihetetlen

Hatalmas szakadék tátong aközött, amit mond, és amit cselekszik. Így aztán nehéz kitalálnunk, mi a reális elvárás velünk szemben.

18. Következetlen

Például hozzáállásban, stílusban. Ez azt is jelentheti, hogy nem lehet rá számítani.

19. Hazug

Nem lehet hinni neki, nem egyszer hazugságon kapták a beosztottak. Az ilyen vezető nem csak a munkatársakkal, hanem saját magával is őszintétlen. Nagy valószínűséggel elveszíti a kollégák bizalmát és talán soha nem is szerzi vissza.

20. Személyes válságban van

Nem képes magát a vezető szerepében látni és annak megfelelően viselkedni, amit elvárnak tőle. Az ilyen főnök ráadásul nagy valószínűséggel beleesik a fent említett vezetői hibák legtöbbjébe is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik