Pénzügy

Kijött a NAV legújabb szégyenlistája

Úgy tűnik, Zuchslag Jánosnak és Gáspár Győzőnek bérelt helye van a lajstromban.

Számos módon lehet adótartozást felhalmozni. Lehet elfelejteni, lehet pontatlanul adminisztrálni, lehet túlköltekezni és kifogyni a pénzből. Lehet kölcsönadni és vissza soha többé nem kapni az adó összegét, lehet megcsúszni, lehet váláskor elúszni anyagilag, lehet a gyerek iskolázása vagy egy ostoba sportautóvásárlás, egy rossz beruházási döntés, egyszóval számtalan módon lehet tisztességes emberként is adótartozóvá válni.

Az biztos, hogy a 2014 március 31-i állapotok alapján 4060 magánszemélyt és egyéni vállalkozót tartott nyilván a NAV 10 millió forintot meghaladó, legalább 180 napon keresztül folyamatosan fennálló adótartozással. Nem kevesek problémája.

De vajon hogyan lehet megmagyarázni azt, hogy több mint 10 millió forint adóval tartozik például az MSZP-s lefizetéséből könyvet író Zuchslag János és a tévében olajosan piperkőcködő Győzike?

Győzike és a börtön árnyéka

Gáspár Győzőt, alias Győzikét és feleségét, Gáspárné Balla Beátát korábban a bíróság jogerősen is felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt adócsalásért, miután 2005-ben és 2006-ban 27,5 millió forint személyi jövedelemadót titkoltak el, amit 76,4 milliós jövedelmük után nem fizettek be.

Kínai kikicsoda

Szintén szerepel a neve annak a két kínai magánszemélynek is a listán, akik 2012 első negyedében vezették jogerőssé vált adóhiánnyal érintett adózók felsorolását. Az akkori NAV-közlés szerint az ugyanabban az óbudai panelházban, épp egymás felett lakó Wang Sheng Qiuang és Chen Wen Min fejenként hajszálra ugyanakkora összeggel, mintegy 450-450 millió forinttal tartozott.

A listán továbbra is ott van az egy ideje elfogott milliárdos Földesi-Szabó László, valamint az akasztói nagyvállalkozó Stadler József is.

Ezeken a listákon az egyes cégek, magánszemélyek és vállalkozók mellett nincs feltüntetve a pontos tartozás összege.

Elúszott cégek

Persze a cégek közt is van nem egy érdekes szereplő. Így például a 2011-ben még több mint 2,3 milliárd forint nettó árbevételt elérő Tom Clear Zrt., amelynek fő tevékenysége a nyomozás. A cég korábban több őrzés-védelemre kiírt közbeszerzésen is nyert, többek közt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Szabadság téri és Soroksári objektumaira, ami eredetileg 2010-től 2013 július végéig szólt volna.

Továbbra is fent van a 100 millió forintot meghaladó adós listán a mintegy húsz évig Marks & Spencer-üzleteket működtető “S” Modell Kereskedelmi Zrt. is.

Jelentős adótartozást halmozott fel a Magyar Posta Zrt. egykori alvállalkozója, a fővárosban korábban levélkézbesítést végző, jelenleg felszámolás alatt lévő EU Posta Zrt. is, valamint a felszámolás alatt lévő, pécsi székhelyű CBA-Fema Kft.

Még több érdekes cégnév a Napi Gazdaság cikkében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik