Pénzügy

Több adós fizetését csapolják meg

Belicza Bea
Belicza Bea

szocioriporter. 2014. 04. 22. 13:29

A tartozások jó része azonban pont abból adódik, hogy nincs kereset - derül ki egy felmérésből.

Korábban a témában:

A fizetésképtelenségi okok között még mindig meghatározó a munkanélküliség: az esetek 43 százalékában ez vezet a magyarok eladósodásához, de a megkérdezettek 21 százaléka az alacsony jövedelmet jelölte meg fizetésképtelenségének okaként – derül ki az Intrum Justitia követeléskezelő cég fizetésképtelenséget vizsgáló felméréséből.

Bár az eladósodást kiváltó tényezők között a munkanélküliség még mindig vezető helyen szerepel, ez a szám némiképp csökkent a tavalyi felméréshez képest: 2013-ban az adósok közel felét érintette ez a probléma, idén már csak a felmérésben részt vevők 43 százaléka jelölte meg a munkanélküliséget a fizetésképtelenség elsődleges okaként.

A kutatásból az is kiderül, hogy visszaesett azoknak a száma, akik arra hivatkoztak, hogy járadékból élnek, és ezért nem tudják fizetni a számláikat; a csökkenés oka – többek között – vélhetően a közmunkaprogram beindítása volt.

Fizetésekből háromszor annyi letiltás

Továbbra is jelentős a jövedelemből történő letiltás, melynek aránya közel háromszorosára emelkedett 2010 óta. A rövidebb ideje húzódó ügyeknél, ahol a rövid távú problémák a hangsúlyosak, ott a követeléskezelő cég képes megfelelő áthidaló megoldást nyújtani, a régebbi ügyeknél azonban már egyre gyakoribb a jogi eljárásokat követő letiltás – hangsúlyozta Felfalusi Péter, az Intrum Justitia vezérigazgatója a közlemény szerint.

Az Intrum Justitia 2013-ban több mint 80 ezer részletfizetést kötött, így megelőzve az eladósodott ügyfelek ellen megindított jogi eljárásokat.

A felmérés arra is rávilágít, hogy nem a magas törlesztőrészlet miatt váltak fizetésképtelenné az adósok. A hiteltörlesztéseknél a devizahitelesek megmentésére irányuló intézkedések hatása is jól látható: 2012. második felétől csökkent, majd 2013. második felétől 6 százaléknál ismét stagnált a hitel miatt fizetésképtelenné vált adósok száma.

A hitel-visszafizetéssel több baj van

A bankszektorban történő letiltások aránya lényegesen magasabb (25 százalék) a telekommunikációs és közműszektorban tapasztaltnál (10 százalék). A telefon- és internetszámlák befizetésének elmaradása mögött általában rövid távú problémák állnak, míg a bankszektorban már inkább olyan okok vannak jelen, amelyek a havi rendszeres jövedelem elmaradásához kapcsolódnak; aki banki tartozásaival elmarad, az jellemzően már egyéb tartozást is felhalmozott.

A kutatás alapjául szolgáló adatokat az Intrum Justitia saját adatbázisából nyerte, a felmérés 2014 első negyedévéből származó vásárolt és kezelt lakossági követeléseket egyaránt tartalmaz – olvasható a közleményben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.