Pénzügy

Lehet, hogy törvényt sért a főnöke

Nem biztos, hogy jogszerűen járt el a főnöke. Ezt kell tudnia a húsvéti munkavégzésről.

Nem lehet csak úgy beosztani az embereket húsvéti munkavégzésre – derül ki az Adózóna szakértői cikkéből. Eszerint csak kivételes helyzetekben lehet a munkavállalókat húsvétkor munkavégzésre kérni, méghozzá egészen konkrétan ezekben:

– ha rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál vagy munkakörben dolgozik valaki,
– ha a munka idényjellegű,
– ha megszakítás nélküli munkakörben dolgozik,
– ha társadalmi közszükségletet kielégítő (például közművek, tömegközlekedés), vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásához – a szolgáltatás jellegéből eredően – e napon szükséges a munkavégzés (például nemzetközi ügyfélszolgálatnál dolgozó munkavállaló)
– ha külföldön zajlik a munkavégzés

E fenti feltételek részleteit is szabályozza a Munka törvénykönyve, ezekről az Adózóna cikkében tájékozódhat.

Plusz pénzt ér

Egy biztos: ha jogszerűen kérik Öntől a munkavégzést, akkor dupla fizetést kellene a húsvéti időszakra kapnia. A munkavállalót munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén ugyanis 100 százalékos bérpótlék illeti meg.

“A bérpótlék minden esetben jár, független attól, hogy a fent felsorolt lehetőségek közül melyik alapján rendelte el a munkavégzést a munkáltató” – szögezi le a lap cikke.

Nem lehet teljesen kiváltani

Ha a cég másik pihenőnapot ajánl meg a dolgozónak cserébe, akkor is kell bérpótlékot fizetnie, csak épp feleannyit, mint ha nem ad másik pihenőnapot.

Sőt, még akkor is jár bérpótlék, ha a munkaszüneti nap miatt csökkenne a dolgozó óra- vagy teljesítménybére hó végén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik