Pénzügy

Luxus lehet a sonka is

Rekordokat döntöget a szója ára, hamarosan brutálisan megdrágulhat a hús.

Ma még érdemes húsvétra sonkát venni: 2000 forint környéki kilós áron már hipermarketben is egészen használható darabokat lehet találni, és a piacon ennél akár olcsóbban is. Ha ma nem vesszük meg, akkor le is mondhatunk róla: egyrészt holnap és holnapután zárva lesznek az üzletek. Másrészt meg elég komoly valószínűsége van annak, hogy ősztől elkezd brutálisan megdrágulni a hús.

Szójahiány készülődik

A Bloomberg jelentése szerint ugyanis 10 hónapos rekordáron van a szója, ami a sertések takarmányozásának egyik legfontosabb eleme a kukorica mellett. A júliusi szállítású szója iránt váratlanul nagy lett az amerikai kereslet, és hát már eddig is szűkösen gazdálkodott a világ második legnagyobb szójatermelője a belföldi készletekből.

Eközben a világ legnagyobb szójaimportőre – Kína – is növelheti vásárlásait, ha kitart a hirtelen jött lendület a gazdaságának a fejlődésében.

Felárazott fevágottak

Mindezt a magyar vásárlók úgy érzékelhetik majd, hogy drágább lesz a hús, különösen a felvágott. Utóbbit ugyanis nemcsak a takarmányárak növekedésén keresztül drágítja a szója áremelkedése, hanem közvetlenül is, hisz sok felvágottba tesznek szóját.

Úgyhogy élvezzük ki az idei húsvéti sonkát – és vegyünk minőségi darabot, amin látszik a hús és a zsír, ne ömlesztett-kötözött-füstpácléset.

A fiataloknak nem kell a sonka

Míg a tavalyi év egy átlagos hónapjában ötből egy háztartás vett sonkát, addig a húsvéti szezonban a duplájára emelkedett a sonkát vásárlók száma – írja a GfK piackutató cég közleményében.

A húsvéti főtt-füstölt sonkát vásárlók életkorát vizsgálva megállapítható, hogy az idősebb – 50 év feletti háziasszony által vezetett – háztartások vásárolták nagyobb arányban ezt a hagyományos húskészítményt. A 39 évnél fiatalabb háziasszony által vezetett háztartások országos arányukhoz kevésbé vettek sonkát.

A húsvéti időszak jelentőségét mutatja, hogy a háztartások tavaly ekkor vásárolták az éves szinten elfogyasztott sonkamennység közel felét. Ugyanakkor a 2012-es csúcsidőszakhoz képest 9 százalékkal kevesebb sonka fogyott 2013-ban. A kategória értékbeli forgalma lényegileg stabil maradt, mert tavaly jelentős áremelkedés volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik