Gazdaság

Évek óta nem volt ilyen olcsó a húsvéti a tojás

Átlagosan 28-35 forintba kerül a tojás az ünnepek előtt, így jóval olcsóbb, mint a korábbi években.

Magyarországon a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan az átlagos heti tojásvásárlás – ami 40 millió darab körül mozog – mintegy 50 százalékkal emelkedik meg.

Lengyelországból hozzák a tojást

Így húsvétra összességében mintegy 250-300 millió tojást vesznek az emberek Magyarországon – mondta Földi Péter a Baromfi Terméktanács tanácsadója az MTI-nek.

A tojás alacsonyabb árának az oka az európai piaci túlkínálat. Most Magyarországra évi mintegy 500-600 millió darab tojás érkezik, főként Lengyelországból. Magyarországról pedig mintegy 200 millió tojást exportálnak. Az éves magyar tojásfogyasztás átlagosan évente mintegy 2,17 milliárd darab.

Ráfizetéses a termelés

Az idén a termelők a tojást önköltség alatt értékesítik a kereskedőknek. Az előállítási költség ugyanis most darabonként mintegy 22 forint körüli. Az átadási árak viszont darabonként átlagosan 18-21 forint közöttiek. A tanácsadó megjegyezte: a termelői árnak legalább 23 forintnak kellene lennie, hogy keressenek is rajta a termelők.

A tojástermelés éves árbevétele az idén várhatóan 25 milliárd forint körül alakul Magyarországon – tájékoztatott Földi Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik