Pénzügy

Egyre okosabban használjuk a bankkártyánkat

Kevesebbszer veszünk fel készpénzt, helyette inkább magával a kártyával fizetünk. Sőt egyre többször hitelkártyával – derül ki az MNB statisztikájából.

Úgy tűnik, egyre tudatosabban használjuk a bankkártyánkat, ami egyben azt is jelenti, hogy egyre kevesebb felesleges költséget okozunk magunknak.

Jó, persze, aki regisztrált (az érintettek kétharmada), havi két alkalommal díjmentesen vehet fel készpénzt, legfeljebb havi 150 ezer forintig. De azért a bankkártyát mégiscsak elsősorban vásárlásra találták ki, nem pedig készpénzfelvételre.

Kupálódunk

S úgy tűnik, erre egyre inkább kezdünk rájönni. Meg arra is, hogy a vásárlásra nem csak betéti kártyát használhatunk, hanem hitelkártyát is. Legalábbis az MNB adatai szerint a tavalyi évben 8 százalékkal nőtt a forgalomban lévő hitelkártyák száma, miközben a betéti kártyáké 1 százalékkal csökkent. Igaz, utóbbiból még mindig majdnem hatszor annyi van forgalomban, mint előbbiből.

Fotó: Thinkstock

Ha pedig jól választunk hitelkártyát, az nemhogy vinné a pénzünket, de még megtakarítást is hozhat nekünk. Kedvezményekkel, a vásárlások értéke utáni visszatérítéssel, pontgyűjtéssel igyekeznek ugyanis magukhoz csábítani a hitelkártyát forgalmazó pénzintézetek.

Hogy ezt az előnyt érvényesíteni tudjuk, érdemes körülnézni a piacon, és vásárlási szokásainkat is figyelembe véve választani az elérhető konstrukciók közül. Ehhez kiváló segítséget nyújthat a Bankmonitor.hu áttekintése.

Azért ha tényleg jól akarunk járni, azt se felejtsük el, hogy például meddig használhatjuk ingyen a hitelkártyával elköltött pénzt!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik