Pénzügy

5 tipp – nehezítse meg a biciklitolvajok dolgát

FN24
FN24

2014. 04. 15. 12:31

A kellemes tavasz egyre több embert csábít arra, hogy elővegye a kerékpárját. No meg egyre több tolvajt arra, hogy elvegye mások kétkerekűjét.

Nincs is annál nagyobb bosszúság, mint amikor az ember leláncolja a bringát, mondjuk az állomáson, hogy aztán tömegközlekedéssel menjen a dolgára, s mire visszaér, már csak hűlt helyét találja. Esetleg maga a jármű ott van, de már kerék nélkül. Mit lehet tenni? Ne járjunk biciklivel? Tegyünk inkább óvintézkedéseket! Mert bicajozni jó!

A Magyar Kerékpárosklub például a következőket tanácsolja:

1. Sose hagyjuk egy percre sem lezáratlanul a kétkerekűt, akkor se, ha épp’ csak a boltba ugrunk be. Ugyanis szerintük a legtöbb lopás pont ilyenkor történik.
2. Csak jól látható, forgalmas helyen parkoltassuk a drótszamarat, bízva abban, hogy a nyilvánosság némileg visszatartja a tolvajokat.
3. Ne csak arra legyen gondunk, hogy lelakatoljuk a járművet, hanem azt is nézzük meg, hogy mihez. Ha mozdítható (pl. az oszlop), vagy kivágható (pl. a fa), akkor keressünk más, stabilabb pontot. 
4. A lakattal mind a kerekeket, mind a vázat rögzítsük.
5. Ami mozdítható (pl. lámpa, kilométeróra, pumpa), azt ne hagyjuk a bicajon. A táskánkat se.

Ja, és biztosítás!

A legrosszabb eshetőségre is számítva tehetünk azonban még egy óvintézkedést: köthetünk biztosítást is, amire az Azénpénzem.hu hozott példákat. A térítési, illetve biztosítási összeget attól függően érdemes belőni, hogy mennyit ér a bicaj, illetve inkább hogy mennyibe kerül a pótlása.

Az árral kapcsolatban arra számíthatunk, hogy 10-20 év alatt kifizetjük azt az összeget, amennyit maximum térítenek. De így legalább, ha a többi óvintézkedés nem jön be, lesz pénz a pótlásra. Feltéve, hogy betartottunk mindent, amit a biztosító előír, így például megfelelően biztonságos zárat használtunk, és éjszakára vagy 10 óránál tovább nem hagytuk a szabadban a bicajt.

A biciklilopásra egyébként a lakásbiztosítás is fizethet, de csak akkor, ha megfelelően zárt helyiségből tulajdonították el a járművet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.